Agensi tenaga desak global kurangkan pelepasan gas

FRANKFURT, JERMAN, 13 OKT – Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) menggesa kerajaan untuk memberikan komitmen yang lebih kuat untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau pada sidang iklim PBB yang akan datang, memberikan amaran bahawa dunia tidak mencapai matlamat alam sekitar dan pelaburan baharu dalam tenaga bersih diperlukan untuk ‘mengalih sistem tenaga menuju tujuan tersebut’.

Pertubuhan antarabangsa yang berpusat di Paris itu mengatakan dalam tinjauan tahunan tenaga dunia bahawa langkah besar telah dibuat untuk menjauhkan diri dari bahan bakar fosil dengan bergantung pada lebih banyak tenaga angin dan solar, sementara kenderaan elektrik mencatat rekod penjualan.

Tetapi pemulihan ekonomi dari pandemik COVID-19 juga menyaksikan peningkatan penggunaan arang batu dan minyak, menurut laporan tersebut, serta lonjakan dalam pelepasan. Bahan bakar fosil menghasilkan karbon dioksida, gas rumah hijau utama yang menyebabkan perubahan iklim.

Laporan itu mengatakan pemulihan itu memberikan tekanan besar kepada sebahagian sistem tenaga menyebabkan peningkatan tinggi dalam harga gas asli, arang batu dan elektrik kerana permintaan tenaga di seluruh dunia dijangka akan kembali setelah hilang tahun lalu semasa pandemik COVID-19.

Permintaan elektrik khususnya telah kembali meningkat di Asia, menyebabkan peningkatan dalam penggunaan kilang arang batu. Kekurangan tenaga seperti ini merupakan permulaan bagi masalah yang akan datang sekiranya pelaburan dalam sumber tenaga baru tidak meningkat, menurut laporan tersebut.

Perwakilan lebih daripada 200 buah negara akan berkumpul untuk persidangan perubahan iklim PBB ke-26, yang dikenali sebagai COP26, dari 31 Oktober hingga 12 November di Glasgow, Scotland, untuk membincangkan sasaran baru untuk mengurangkan atau mengekang pertumbuhan pelepasan yang menyumbang kepada perubahan iklim.

Jawatankuasa Saintifik PBB mengenai perubahan iklim mengatakan pelepasan mesti dikurangkan menjadi sifar – apabila gas rumah hijau diimbangi dengan pengalihannya dari atmosfera – menjelang tahun 2050 untuk mencapai sasaran had 1.5-darjah.

Walaupun ia sukar untuk dicapai tetapi masih boleh dilakukan, menurut agensi tersebut. – AP

Agensi Tenaga Antarabangsa menggesa kerajaan untuk memberikan komitmen yang lebih kuat untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau dalam sidang iklim PBB yang akan datang. – AP