Agong nasihati kerajaan S’wak terus berfungsi selepas tempoh DUN tamat

KUCHING, 25 MEI – Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menasihatkan Kerajaan Negeri Sarawak agar terus berfungsi seperti biasa biarpun tempoh Dewan Undangan Negeri (DUN) negeri itu tamat selepas 6 Jun ini.

Baginda bertitah kerajaan negeri itu boleh terus berfungsi seperti biasa sepanjang tempoh darurat yang diperkenankan baginda melalui pengisytiharan yang berkuat kuasa 11 Jan lepas hingga 1 Ogos ini.

“Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda telah menasihati memandang kepada keadaan COVID-19 yang agak membimbangkan agar kerajaan negeri berfungsi seperti biasa dengan kuasa di bawah Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021,” menurut kenyataan yang dikeluarkan Pejabat Ketua Menteri Sarawak hari ini.

Nasihat baginda itu diberikan semasa upacara mengadap secara maya oleh pemimpin-pemimpin Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang diketuai Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg bagi memaklumkan baginda mengenai tempoh DUN Sarawak dan Pilihan Raya Negeri Sarawak ke-12. – Bernama

Petugas Kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) membuat ujian calitan terhadap penduduk setempat di Pusat Sehenti COVID-19 (COVID-19 One Stop Centre) secara pandu lalu di Dewan Masyarakat Kuching, kelmarin. – Bernama