Ahli akademik Curtin Malaysia terima anugerah pencapaian

MIRI – Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Komputer di Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia), Dr Saaveethya Sivakumar, adalah penerima Anugerah Pencapaian Profesional Muda IEEE MGA 2021.

Anugerah itu disampaikan setiap tahun oleh Ahli Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik (IEEE) dan Aktiviti Geografi (MGA) untuk sumbangan dan pencapaian penting individu dan pasukan dalam pembangunan dan perlaksanaan aktiviti dan projek yang sejajar dengan matlamat dan objektif IEEE Young Professionals. Ia merupakan anugerah global tertinggi oleh IEEE di bawah kategori Profesional Muda.

IEEE ialah organisasi profesional teknikal terbesar di dunia dengan lebih daripada 400,000 ahli di lebih 160 buah negara yang berdedikasi untuk memajukan teknologi untuk manfaat manusia.

Mana-mana ahli IEEE yang telah menamatkan pengajian ijazah pertama mereka dalam tempoh 15 tahun yang lalu secara automatik dimasukkan untuk menjadi sebahagian daripada Profesional Muda IEEE.

Dr Saaveethya, yang merupakan pengerusi Jawatankuasa Profesional Muda IEEE Wilayah 10 (Asia-Pasifik), telah dianugerahkan atas usaha teladan dan kepimpinan beliau ke arah meningkatkan faedah ahli untuk profesional muda dan mempromosikan peralihan pelajar kepada profesional muda.

Pemenang Anugerah Pencapaian Profesional Muda IEEE MGA 2021 Dr Saaveethya Sivakumar.

Pencapaiannya termasuk meningkatkan penglibatan ahli dan mengembangkan keahlian, mengukuhkan kerjasama dengan dan di kalangan unit organisasi IEEE dan organisasi luar, dan membantu meningkatkan kecekapan dan keberkesanan operasi IEEE MAG.

Di samping itu, beliau secara aktif mempromosikan perkaitan keahlian IEEE kepada industri, dan kepelbagaian serta kemasukan dalam Profesional Muda IEEE.

Dr Saaveethya terlibat secara aktif dalam pelbagai acara IEEE Young Professionals, termasuk IEEE R10 Young Professionals Sparklers Summit yang julung kali diadakan, Program Bantuan Kepimpinan Kerjaya Wilayah 10 IEEE yang pertama, Siri Webinar IEEE R10Talk, Modul Latihan Profesional Muda R10, Program Revol Wilayah 10 IEEE, dan trek pelajar Kongres IEEE Wilayah 10 SYWL 2020.

Beliau juga terlibat dalam program pembiayaan IEEE R10 yang menyokong bahagian tempatan dan unit organisasi, merangka Manual Operasi IEEE R10 SAC dan SSR yang pertama, dan pelaksanaan Program Duta Profesional Muda R10.

Dr Saaveethya berkata dia berbesar hati menerima anugerah berprestij itu dan menghargai sokongan serta galakan pencalonnya dan Setiausaha Wilayah 10 IEEE 2019 – 2020, Profesor Takako Hashimoto, dan penyokongnya, Profesor Akinori Nishihara (Pengarah Wilayah 10 IEEE 2019-2020) dan Simay Akar (Naib pengerusi Jawatankuasa Aktiviti Pelajar MGA dan Profesional Muda) atas kejayaannya.

“Kejayaan saya juga sebahagian besarnya disebabkan oleh sokongan berterusan IEEE Wilayah 10, Jawatankuasa Aktiviti Pelajar IEEE, Jawatankuasa Profesional Muda IEEE dan ahli pasukan saya. Mereka sangat menyokong inisiatif saya, terutamanya dalam peralihan profesional pelajar kepada muda,” kata Dr Saaveethya.

Dia menceritakan bahawa pada awal perjalanan IEEE sembilan tahun lalu sebagai ahli pelajar IEEE di Curtin Malaysia dan ia merupakan penghormatan yang sesuai untuk dirinya dan universiti untuk diberikan anugerah global tertinggi IEEE di bawah kategori Profesional Muda sekembalinya ke Curtin Malaysia sebagai seorang akademik.

Sebagai seorang pelajar, beliau adalah pengerusi IEEE Curtin University cawangan Pelajar Malaysia, dan di bawah kepimpinannya, cawangan pelajar itu menganjurkan lebih seratus inisiatif teknikal, profesional, sosial dan komuniti. Hasilnya, ia memenangi Anugerah cawangan Pelajar Teladan IEEE untuk 2014, menjadikannya cawangan pelajar pertama di Bahagian IEEE Malaysia yang menerima anugerah antarabangsa.

Dalam peranan baharunya sebagai pensyarah dan penyelidik di Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Komputer Curtin Malaysia, Dr Saaveethya mengembangkan kemahiran STEM dalam kalangan pelajar pada peringkat awal pembelajaran mereka, menyediakan pembelajaran interaktif dan melibatkan diri dalam penyelidikan kolaboratif. Fokus penyelidikannya terletak pada bidang pembelajaran mesin, pemprosesan isyarat, pemprosesan imej, analisis gaya berjalan, biomekanik dan kejuruteraan bioperubatan. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan kesejahteraan masyarakat melalui penyelidikan dalam bidang teknologi penjagaan kesihatan.

Di samping itu, beliau menyelaras industri dan perhubungan luar Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Komputer, termasuk peluang latihan untuk pelajar sarjana muda.

Sebagai pengerusi Jawatankuasa Profesional Muda IEEE R10, Dr Saaveethya mengetuai program Profesional Muda dalam Wilayah 10, dan bertindak sebagai jambatan antara Profesional Muda MGA dan Profesional Muda Wilayah 10, menyelia lebih 40 kumpulan pertalian Profesional Muda yang tersebar di seluruh rantau Asia Pasifik.

Dia juga merupakan pengerusi wanita pertama yang mengetuai Program Profesional Muda Wilayah 10 IEEE.