Sunday, March 26, 2023
29.2 C
Brunei

-

Ahli botani dedikasi kerjaya pada muzium

JEPUN – Ahli botani Jepun yang terkenal di dunia Tomitaro Makino (1862-1957) menghabiskan 30 tahun terakhirnya di Nerima Ward, Tokyo.

Makino merupakan seorang penyelidik yang belajar sendiri mengenai hal ehwal botani sambil mengembara di seluruh negara telah menamakan sebanyak 1,500 tumbuhan.

Pengunjung ke Taman dan Muzium Memorial Makino akan merasakan semangat yang dicurahkan Makino kepada tumbuh-tumbuhan yang subur dan alat belajar kegemarannya.

Taman seluas 2,500 meter persegi, yang disebut oleh Makino sebagai ‘taman botani saya’, adalah rumah kepada lebih daripada 300 jenis tumbuhan.

Kajiannya yang dikatakan telah dipindahkan dari tingkat dua ke tingkat satu, kekal di sudut taman yang berubah rupa setiap musim. Meja dan rak buku telah dipulihara dari zaman dahulu dan tingkat dua terdapat lubang akibat berat buku dan spesimen.

Kajian Tomitaro Makino di. Cicit Makino merangkap kurator Taman dan Muzium Memorial Makino menunjukkan di mana Tomitaro Makino melakukan kajian. – ANN/The Japan News
Alat yang digunakan Makino untuk mengumpul tumbuhan. – ANN/The Japan News

“Dia mendedikasikan hidupnya untuk tumbuh-tumbuhan dan sentiasa berada di mejanya,” kata Kazuoki Makino, 76, cicit Makino dan kurator yang tinggal bersama ahli botani itu sehingga dia berumur 10 tahun.

Dilahirkan di Sakawa, Wilayah Kochi, Tomitaro Makino berhenti sekolah rendah selepas dua tahun kerana bosan dalam kelas. Selepas bersekolah sendiri dia dibenarkan melawat jabatan sains Universiti Tokyo untuk mempelajari botani pada usia 22 tahun.

Makino menemui spesies baharu yamatogusa pada usia 27 tahun dan memberinya nama saintifik: Theligonum Japonicum. Dia dikatakan telah mengumpul 400,000 spesimen dan menerbitkan terbitan 1940 An illustrated Flora of Nippon by Dr. T. Makino,” yang terus disemak dan dibaca hingga ke hari ini.

Gunting, sepasang kaca mata dan botol yang digunakannya untuk mengumpul spesimen, serta lakaran tumbuhan dan memo dalam buku nota tentang nama tumbuhan mengikut wilayah, dipamerkan di bilik pameran. Beg yang digunakan ahli botani itu untuk membawa tumbuh-tumbuhan mendedahkan semangat terhadap kerjanya.

Isterinya, Sue, juga membantu menyara keluarga yang mengalami masalah kewangan melalui penyelidikannya. Ketika itu, kebakaran sering berlaku di tengah Tokyo, jadi dia mencadangkan membina sebuah rumah di pinggir bandar untuk mengelakkan sampelnya daripada terbakar menjadi abu.

Makino menamakan spesies baharu suekozasa sebagai penghargaan kepada arwah isterinya, dan tumbuhan itu kini mengelilingi patung Makino di muzium.

Ramai pengunjung telah datang ke muzium itu sejak Makino dipilih sebagai model untuk protagonis drama bersiri NHK yang akan disiarkan pada musim bunga akan datang.

“Saya mahu pelawat mempelajari cara hidupnya yang tidak bersalah,” kata cicit Makino.

Kemudahan perbandaran Nerima dibuka pada tahun 1958 untuk memelihara tumbuhan yang dikumpul oleh Tomitaro Makino. Jaraknya lima minit berjalan kaki dari Stesen Oizumigakuen di Laluan Seibu Ikebukuro. – ANN/The Japan News

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -