Ahli lembaga sokong Olimpik Tokyo ditangguhkan lagi

TOKYO, 16 JUN – Ahli lembaga eksekutif jawatankuasa penganjur Olimpik Tokyo mengatakan melanjutkan penangguhan harus dibuat sekiranya acara sukan tidak dapat diadakan tahun depan.

Olimpik Tokyo akan diadakan tahun ini tetapi ditunda kerana wabak COVID-19. Saranan itu dibuat oleh Haruyuki Takahashi dalam sidang media yang diterbitkan semalam di akhbar sukan Jepun, Nikkan Sports.

“Keutamaan mereka adalah membuat usaha bersama dan bersatu untuk mengadakan Sukan Olimpik pada musim panas 2021,” kata Takahashi.

“Dia mengatakan jika itu tidak mungkin berlaku, kita harus memulakan tindakan mencari jalan sekali lagi untuk melanjutkan penundaan lagi.”

Anggaran perbelanjaan di Jepun menunjukkan bahawa penangguhan satu tahun akan menelan belanja AS$2 bilion hingga AS$6 bilion, yang mana sebahagian besar akan ditanggung oleh pembayar cukai Jepun.

Haruyuki Takahashi, ahli lembaga eksekutif Jawatankuasa Penganjur Sukan Olimpik dan Paralimpik Tokyo tiba di Mesyuarat Lembaga Eksekutif Tokyo 2020 di Tokyo, Jepun. – AP

Presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa, Thomas Bach dan Presiden jawatankuasa penganjur di Tokyo, Yoshiro Mori telah menolak satu lagi penundaan itu dan mengatakan sukan akan dibatalkan sekiranya tidak dapat diteruskan pada 23 Julai 2021.

Takahashi telah terikat dan yakin dengan Sukan Tokyo. Dia dilaporkan telah menerima jutaan dolar dari jawatankuasa tawaran Tokyo untuk usahanya bersama anggota IOC ketika Tokyo dipilih pada tahun 2013 di Buenos Aires, Argentina, mengalahkan bidaan dari Madrid dan Istanbul.

Takahashi adalah bekas pekerja agensi pengiklanan gergasi Jepun Dentsu, Inc, yang mendapat kepercayaan membantu Tokyo menjadi tuan rumah Olimpik.

Dentsu adalah agensi pemasaran eksklusif untuk Sukan Olimpik Tokyo dan telah berperanan penting dalam meraih rekod AS$3.3 bilion dalam tajaan tempatan.

Perancis menyiasat peranan Dentsu dalam mendapatkan Sukan Olimpik, termasuk siasatan terhadap Lamine Diack. – AP