Wednesday, November 30, 2022
29.4 C
Brunei

-

Ahli perniagaan akui pengasas kumpulan upahan Wagner

MOSCOW, 26 SEPT – Ahli perniagaan Rusia, Yevgeny Prigozhin, sekutu Presiden Vladimir Putin, berkata hari ini beliau telah mengasaskan kumpulan upahan Wagner dan mengesahkan pengerahannya ke negara-negara di Amerika Latin dan Afrika.

Prigozhin menyatakan dalam satu kenyataan daripada syarikatnya, Concord, bahawa dia menubuhkan kumpulan itu untuk menghantar pejuang ke wilayah Donbas, Ukraine pada 2014.

“Bermula saat itu, pada 1 Mei 2014, lahirlah golongan patriotik yang kemudiannya mendapat nama BTG Wagner,” katanya.

Prigozhin, yang digelar ‘cef Putin’ kerana kontrak katering Kremlinnya, sebelum ini menafikan hubungan dengan Wagner.

“Saya sendiri membersihkan senjata lama, mencorak jaket kalis peluru dan menemui pakar yang boleh membantu saya dengan ini,” tambah Prigozhin.

Gambar fail bertarikh 20 September 2010 menunjukkan Yevgeny Prigozhin memperkenalkan kilang makan tengah hari sekolahnya kepada Perdana Menteri Rusia di Saint Petersburg. – AFP

“Mereka ini – wira yang membela rakyat Syria, orang lain dari negara Arab, orang Afrika yang melarat dan Amerika Latin – telah menjadi tonggak tanah air kita,” katanya.

Prigozhin, 61, telah dikenakan sekatan EU dan AS, dituduh menjadi dalang yang cuba campur tangan dalam pilihan raya presiden AS pada 2016.

Selama bertahun-tahun, kumpulan Wagner disyaki memainkan peranan dalam merealisasikan cita-cita Moscow di luar negara, dengan Kremlin menafikan sebarang hubungan.

Kehadirannya telah dilaporkan di zon konflik termasuk Syria, Libya, Mali, Ukraine dan Republik Afrika Tengah, di mana ia telah dituduh melakukan penyelewengan dan menawan kuasa negara.

Pengkritik mengatakan ia adalah ‘tentera bayangan’ Putin, mempromosikan kepentingan Rusia dengan menyediakan pejuang, pengajar tentera dan penasihat.

Kehadiran Wagner menjadi perhatian pada 2018 apabila akhbar bebas Novaya Gazeta melaporkan bahawa beberapa lelaki berbahasa Rusia yang membunuh dan mencacatkan seorang tahanan dalam video di Syria itu adalah pejuang Wagner. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jutaan rakyat Bangladesh hilang tempat tinggal

DHAKA, 29 NOV – Berjuta-juta orang di Bangladesh hilang tempat tinggal dan mata pencarian akibat kesan perubahan iklim tahun ini hingga menyebabkan penghijrahan dalam negeri...

Polis kawal bandar utama China

- Advertisment -