Ahmad Taufiq beri saingan sengit

Oleh Fadhil Yunus di Filipina

MANILA, 9 DIS – Kempen perlawanan pemain biliard Brunei Darussalam Ahmad Taufiq bin Murni di Sukan Asia Tenggara (SEA) ke-30 berakhir dengan kekalahan tipis 9-7 ke atas pemain Vietnam, Do The Kien dalam perlawanan suku akhir acara 9-bola Lelaki di Manila Hotel Tent, hari ini.

Selepas mendahului 3-0, pemain negara itu kelihatan berada dalam kedudukan yang baik apabila dia mengetuai lawannya dari Vietnam 5-2.

Taufiq meningkatkan harapan negara untuk meraih pingat bersejarah dalam sukan biliard apabila dia mengekalkan memimpin perlawanan dengan tiga mata di 6-3.

Walau bagaimanapun, Do The Kien, yang telah menghalangnya dalam Perseorangan 10-bola Lelaki, mendapat rentak kembali apabila berjaya memperoleh dua mata berturut-turut.

Pemain Brunei itu merapatkan mata dalam rak seterusnya tetapi lawannya terus mendapatkan empat mata berturut-turut untuk memenangi perlawanan dan layak ke separuh akhir.

Bermain di suku akhir bagi acara Perseorangan 9-bola Lelaki mencatatkan perlawanan kedua Taufiq dalam perlawanan pertarungan pingat bagi sukan tahun ini, apabila mengalami situasi yang sama dalam acara beregu 9-bola bersama rakan sepasukan, Muhammad Azim bin Abu Bakar.

Ahmad Taufiq memberikan tumpuan penuh ketika perlawanan tersebut. – Gambar oleh Infofoto