Air Jordan sasar rekod kasut sukan termahal

NEW YORK, 30 JULAI – Sebelas pasang kasut Nike yang dipakai oleh legenda NBA, Michael Jordan akan dilelong mulai hari ini, termasuk satu set yang mungkin memecahkan rekod kasut sukan termahal.

Acara kemuncak jualan dalam talian adalah kasut Air Jordan 1 High yang dipakai oleh bintang NBA semasa perlawanan persahabatan 1985 di Itali apabila dia menjaringkan bola dengan amat kuat sehingga memecahkan papan kaca belakang jaringan. Sekeping kaca masih lagi terbenam di telapak kasut kiri.

“Ini adalah momen ikonik dalam sejarah sukan,” kata Caitlin Donovan, ketua penjualan beg tangan dan kasut di Christie’s, yang menganjurkan jualan lelong bersama Stadium Goods.

Kasut warna merah, putih dan hitam, yang ditandatangani oleh Jordan, dianggarkan dijual antara AS$650,000 hingga AS$850,000.

Sekiranya harga sepadan dengan anggaran pra-penjualan terendah mereka, maka mereka akan memecah harga rekod sepanjang masa untuk kasut sukan, yang ditetapkan oleh Sotheby’s pada bulan Mei apabila ia menjual sepasang kasut Air Jordan dengan harga AS$560,000.

Pasangan kasut lain yang ditawarkan dalam lelongan, yang berlangsung hingga 13 Ogos, adalah set Nike Air Ship yang dipakai Jordan pada awal musim rookie bersama pasukan Chicago Bulls pada tahun 1984. Mereka boleh dijual sehingga AS$550,000.

Olimpik Air Jordan 7 yang dipakai Jordan dalam perlawanan pingat emas menentang Croatia pada Sukan Barcelona 1992, yang dimenangi oleh ‘Dream Team’ Amerika Syarikat, disenaraikan antara AS$50,000- AS$70,000.

Sepasang kasut cleat yang dipakai Jordan dalam tempoh singkat dia menyertai Minor League Baseball pada tahun 1994 mempunyai anggaran harga pra-penjualan AS$9,000. – AFP