Tuesday, October 4, 2022
22.9 C
Brunei

Air tasik melimpah boleh cetus banjir

-

ISLAMABAD, 4 SEPT – Para pegawai memberi amaran hari ini bahawa lebih banyak banjir dijangka berlaku ketika Tasik Manchar di selatan Pakistan melimpahi tebingnya akibat hujan monsun yang bermula pada pertengahan Jun dan telah mengorbankan hampir 1,300 orang.

Pakar meteorologi meramalkan lebih banyak hujan turun di wilayah itu dalam beberapa hari akan datang dan pihak berkuasa menggesa penduduk kampung di daerah Jamshoro dan Dadu di wilayah Sindh berhampiran tasik itu untuk berpindah.

Kenaikan air mencapai paras berbahaya dan menimbulkan ancaman kepada benteng pelindung dan tambak, kata mereka.

Tasik yang terletak di barat Sungai Indus, merupakan tasik air tawar semula jadi terbesar di Pakistan dan salah satu yang terbesar di Asia.

Fariduddin Mustafa, pentadbir bagi daerah Jamshoro, berkata hari ini bahawa pegawai membuat pengairan ke dalam benteng tasik untuk membolehkan air berlebihan keluar dan akhirnya mengalir ke Indus. Namun, air terus meningkat, katanya.

Sebahagian daerah Dadu telah pun dinaiki air, kata pegawai. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Utara lancar peluru berpandu balistik keempat

SEOUL, 2 OKT – Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik kelmarin, menjadikan keseluruhan empat pelancaran minggu ini oleh negara bersenjata nuklear itu. Ujian itu...
- Advertisment -