Airbnb percepat inisiatif bendung diskriminasi kaum

SAN FRANCISCO, 16 JUN – Airbnb kelmarin berkata bahawa ia akan mempercepatkan usahanya bagi membasmi diskriminasi berdasarkan kaum di platform perkongsian rumahnya dengan inisiatif ‘Project Lighthouse’.

Airbnb mengatakan pihaknya memutuskan untuk melancarkan projek itu di AS beberapa bulan lebih awal daripada yang dirancang sebagai tindak balas terhadap protes ‘Black Lives Matters’ yang kini semakin memuncak.

“Kami telah mengusahakan projek ini selama hampir dua tahun dan merancang untuk melancarkan inisiatif ini pada tahun 2020,” kata Airbnb dalam catatan blognya.

“Tetapi peristiwa baru-baru ini di AS memaksa kita untuk bergerak lebih cepat.”

Project Lighthouse akan mengkaji data seperti tempahan, ulasan, dan pembatalan untuk ‘mengatasi’ diskriminasi berdasarkan kaum, menurut syarikat yang berpangkalan di San Francisco.

“Langkah penting dalam memerangi diskriminasi yang berterusan adalah memahami bila dan bagaimana ia berlaku,” kata Airbnb.

Projek ini akan dilancarkan pada akhir bulan ini untuk tuan rumah dan tetamu yang berpangkalan di AS yang tidak memilih untuk tidak memasukkan maklumat mereka dalam penyelidikan.

Airbnb bekerjasama dengan organisasi hak sivil dan privasi mengenai cara mendedahkan corak diskriminasi sambil tidak mengenal pasti individu, menurut syarikat itu.

Airbnb mengatakan telah mengeluarkan 1.3 juta orang dari platform sejak 2016 kerana ‘enggan memperlakukan orang lain tanpa penghakiman atau berat sebelah.” – AFP

Gambar fail pada 22 November 2019 menunjukkan logo perkhidmatan Airbnb di sebuah tablet di Paris. Airbnb kelmarin berkata bahawa ia akan mempercepatkan usahanya bagi membasmi diskriminasi berdasarkan kaum di platform perkongsian rumahnya dengan inisiatif ‘Project Lighthouse’. – AFP