Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Ais berperisa darah hilangkan kepanasan

RIO DE JANEIRO, 3 FEB – Cuaca panas terik di Rio de Janeiro telah mencecah 50 darjah Celsius sejak beberapa hari ini, mendorong penduduk tempatan menyejukkan diri di pantai.

Bagaimanapun, penghuni zoo tidak punya banyak pilihan, sehingga sekumpulan pakar mula menawarkan haiwan makanan eksotik istimewa berupa ais.

Ais berperisa yang diberikan kepada haiwan karnivor zoo tidak dapat ditemui di tempat biasa musim panas, ayam, daging cincang dan darah bovin. Namun singa Simba berusia 14 tahun dan jaguar hitam berusia 3 tahun, Poty akan menjilatnya hingga habis.

“Ia adalah sebahagian daripada program kesejahteraan kami. Kami mempunyai banyak aktiviti termasuk sesuatu yang berlainan dalam rutin haiwan,” kata Marina Moraes, ahli biologi di zoo itu.

Ais tersebut membawa kelegaan kepada haiwan, yang mengambil masa untuk memakannya, dan ritual memakan merupakan satu pemandangan baharu bagi pelawat.

“Ia sungguh seronok kerana cuaca yang amat panas dan lembap. Kami berpeluh walaupun tidak ada matahari, ia berbeza dengan Argentina,” kata peguam Lorena Lopez, yang datang bersama suami dan anaknya. “Saya rasa adalah amat baik untuk haiwan menikmati ais berkenaan.”

Ramai kanak-kanak tertarik dengan aktiviti itu, dan mereka berasa terkejut apabila mendapati ramuan perasa berlainan, yang berbeza mengikut spesies.

“Bagi primat, kami menawarkan ais krim buah, yang berasa manis dan nampak lebih berwarna-warni,” kata Moraes. “Manakala haiwan herbivor boleh rasa sayur kale, labu dan lobak.” – AP

Seekor jaguar hitam menjilat ais di zoo bandar di Rio de Janeiro, Brazil. – AP
Samba berjalan di depan ais krim di zoo di Rio de Janeiro. – AP

 

 

 

Artikel sebelum iniDua terima biasiswa
Artikel seterusnyaLiga Futsal Brunei buka tirai
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -