Aiskrim pemedih mata imbau kenangan demonstrasi

HONG KONG – Perisa ‘gas pemedih mata’ adalah perisa baharu di kedai ais krim di Hong Kong. Bahan utamanya adalah biji lada hitam, mengingatkan kepada rasa tembakan senapang semi automatik yang ‘pedas’ oleh pihak polis di jalan-jalan di bandar raya China selama berbulan-bulan semasa demonstrasi tahun lalu.

“Ia mempunyai perisa seperti gas pemedih mata. Ia seperti sukar untuk mengambil nafas pada awalnya, dan sangat menyakitkan dan menjengkelkan. Ini membuatkan saya ingin minum banyak air dengan segera,” kata seorang pelanggan bernama Anita Wong, yang mengalami gas pemedih mata semasa demonstrasi. “Saya rasa ini adalah kilas balik yang mengingatkan saya bertapa sakitnya saya semasa bergerak, dan saya tidak akan melupakannya.

Perisa tersebut adalah sebagai tanda sokongan untuk pergerakan pro-demokrasi, yang berusaha untuk mendapatkan kembali momentumnya ketika pandemik koronavirus, kata pemilik kedai.

Dia tidak mahu didedahkan identitinya bagi mengelak dikesan oleh kerajaan pro-Beijing.

“Kami ingin mengingatkan untuk mencipta satu perisa yang mengingatkan orang ramai bahawa mereka masih harus bertahan dalam gerakan protes dan tidak hilang semangat,” katanya.

Ais krim perisa gas pemedih mata yang menjadi tumpuan di Hong Kong, yang bahan utamanya adalah biji lada hitam, yang mengingatkan rasa pemedih mata yang dilepaskan oleh pihak berkuasa sewaktu demonstrasi tahun lalu. – AP
Pemilik kedai ais krim cuba untuk menggunakan bahan yang berbeza termasuk wasabi dan mustard, dalam usaha untuk meniru rasa gas pemedih mata dengan lada hitam paling hampir dengan gas pemedih mata dengan kesan menjengkelkan tekak. – AP

Dia telah mencuba bahan yang berbeza, termasuk wasabi dan mustard, dalam usaha untuk meniru rasa gas pemedih mata. Lada hitam, katanya, paling hampir dengan gas pemedih mata dengan kesan menjengkelkan tekak.

“Kami memanggang dan kemudian mengisar biji lada hitam dan menjadikannya gelato, gaya Itali. Ia sedikit pedas, tetapi kami ingin menekankan rasa selepasnya, iaitu sensasi kerengsaan di tekak. Ia terasa seperti bernafas dalam gas pemedih mata,” kata pemilik berusia 31 tahun.

Lebih dari 16,000 tembakan gas pemedih mata dilepaskan semasa demonstrasi, menurut pihak berkuasa Hong Kong, banyak di daerah-daerah yang mempunyai penduduk yang padat di mana jalan-jalan sempit dipenuhi dengan restoran kecil dan blok apartmen.

Protes bermula kerana undang-undang yang diusulkan yang akan membolehkan suspek jenayah diekstradisi ke Tanah Besar China untuk menghadapi pertuduhan. Ketika undang-undang tersebut ditarik semula, demonstrasi terus berlanjutan kerana kebimbangan bahawa Beijing akan menarik hak kebebasan awam yang diberikan kepada bekas jajahan Britain ketika dikembalikan kepada kerajaan China pada tahun 1997.

Kedai ais krim juga menyediakan ruang untuk orang ramai untuk menyatakan pandangan mereka menge-nai pergerakan tersebut, termasuk menggunakan kertas nota yang ditampal pada ‘dinding Lennon’ yang kelihatan di seluruh wilayah pada puncak demonstrasi.

Ungkapan-ungkapan seperti itu bermula pada demonstrasi Occupy Central 2014, ketika tangga utama menuju ibu pejabat kerajaan Hong Kong ditampal dengan ribuan nota yang membawa mesej sokongan.

Dengan harga kira-kira AS$5 bagi satu hidangan, ais krim gas pemedih mata telah menjadi perhatian. Sebelum peraturan penjarakan sosial disebabkan oleh penularan koronavirus, pemilik kedai berkata dia berjaya menjual 20 hingga 30 sudu setiap hari.

Demonstrasi kebanyakannya semakin reda ketika bandar tersebut melawan koronavirus, tetapi ada harapan yang meluas bahawa tindakan yang lebih besar mungkin akan muncul pada musim panas, pihak polis telah berkuat kuasa untuk mencegah perhimpunan besar-besaran dan kerajaan mendesak undang-undang yang akan menjadikannya sebagai satu jenayah jika menghina lagu kebangsaan China. – AP