Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

Aksi si cilik kekalkan seni opera Teochew

SINGAPURA – Presiden Opera Nam Hwa, Toh Lim Mok, 72, berkata selain orang dewasa, syarikat bukan berasaskan keuntungan itu juga memupuk kanak-kanak untuk mengekalkan seni opera Teochew.

Dalam kumpulan opera itu, terdapat kira-kira 50 kanak-kanak berumur dari tiga hingga 12 tahun yang mengikuti kelas asas setiap hari Sabtu. Mereka yang bersedia untuk peranan khas mempunyai kelas tambahan pada hari-hari bekerja. Kelas kanak-kanak itu telah berjalan selama kira-kira lima tahun sehingga sekarang.

Nam Hwa merekrut pelajar melalui media sosial, perbualan dari mulut ke mulut dan semasa jangkauan sekolah. Ia telah dianugerahkan Anugerah Warisan Budaya Tidak Ketara Singapura oleh Lembaga Warisan Kebangsaan pada tahun 2021 untuk melatih penghibur opera muda dan veteran.

“Setiap kanak-kanak berbeza dari segi kebolehan. Kami akan cuba sedaya upaya untuk melatih mereka dan memberi mereka semua pengalaman serta pendedahan pentas,” kata Mok.

“Lebih daripada persembahan, opera Teochew adalah saluran untuk menyampaikan budaya dan nilai tradisional kepada golongan muda,” tambahnya

ATAS & BAWAH: Terdapat kira-kira 50 kanak-kanak berumur dari tiga hingga 12 tahun yang mengikuti latihan di opera Nam Hwa. – ANN/The Strait Times

Opera Nam Hwa telah dianugerahkan Anugerah Warisan Budaya Tidak Ketara Singapura oleh Lembaga Warisan Kebangsaan pada tahun 2021 untuk melatih penghibur opera muda dan veteran. – ANN/The Strait Times
Guru-guru mengambil masa berjam-jam untuk mendandan, memakaikan kostum dan meletakkan gam pada dahi Asher untuk menyembunyikan penutup kepalanya. – ANN/The Strait Times
Ivy Tan (tengah) memainkan muzik opera di telefon bimbitnya sambil Yu Xi (kiri) berlatih langkah dan skrip di rumah. – ANN/The Strait Times

Seorang bintang opera yang sedang berkembang ialah Jade Tan Yu Xi yang berusia sembilan tahun. Neneknya, Ivy Tan, memainkan muzik opera di telefon bimbitnya sambil Yu Xi berlatih langkah dan skrip di rumah. Malah, wanita berusia 64 tahun itu turut menyanyi untuk menggembirakan cucunya.

Ivy Tan berkata guru memberikan nilai seperti disiplin walaupun mereka melatih pelajar muda dalam teknik opera. Contohnya, pelajar perlu menepati masa dan menjaga pakaian dan prop mereka dengan baik.

Begitu juga, ibu kepada Asher, seorang pakar sumber manusia, Janisia Chew, 44, berkata gurunya tegas, tetapi sentiasa menggalakkan.

“Dia sangat suka di sini, dengan semua rakan dan gurunya yang menyayanginya,” katanya.

Asher memulakan pelajaran opera lebih dua tahun lalu, selepas neneknya mengetahui program itu di radio. Dia mempunyai seorang kakak berusia 13 tahun, yang lebih kepada sukan.

“Saya suka membuat persembahan dan menjadi popular,” kata Asher yang bercita-cita menjadi detektif dan gemar bermain blok Lego.

Yu Xi memulakan pelajaran opera ketika dia berumur empat tahun, dan mula membuat persembahan pada 2018 ketika dia berumur lima tahun. Murid Darjah 4 di Sekolah Rendah Fuchun itu menonton persembahan Opera Nam Hwa pada tahun 2016, dan serta-merta terpikat dengan kostum yang rumit di atas pentas.

“Saya boleh bersolek, memakai bulu mata palsu dan pakaian yang cantik,” katanya. “Saya juga boleh memainkan watak yang berbeza dan mendapat ramai kawan dalam kelas opera.”

Dia berharap untuk menjadi seorang pereka fesyen apabila dia dewasa. Hobinya yang lain, secara kebetulan, adalah bermain mendandan anak patung kertas. Adiknya, Qi Shang yang berusia lapan tahun, juga telah belajar opera di Nam Hwa selama kira-kira dua tahun. Adik-beradik itu sering berlatih bersama di luar unit tingkat bawah jalan masuk kondominuim Woodlands mereka, di mana jiran kadangkala akan memberi galakan dan pujian.

Walaupun mereka etnik Teochew, mereka kebanyakannya berbahasa Mandarin. Yu Xi menghafal lirik opera Teochew baris demi baris atau menggunakan hanyu pinyin untuk membimbingnya.

“Amat sukar untuk mempelajari Teochew pada mulanya,” katanya. “Saya berasa selesa hanya selepas dua minggu.” Bak kata pepatah Cina, memerlukan 10 tahun kerja keras untuk membuat persediaan untuk beberapa minit persembahan di atas pentas. Asher dan Yu Xi telah memperhalusi teknik opera mereka tanpa henti selama bertahun-tahun mereka bersama rombongan itu.

“Saya tidak gementar di atas pentas kerana saya sentiasa berlatih bersungguh-sungguh,” kata Yu Xi. Dia meneruskan latihan dalam talian semasa pandemik COVID.

Yu Xi dijadualkan membuat persembahan bersama Asher pada konsert yang sama, tetapi terpaksa berehat selepas dia dijangkiti virus COVID. Tetapi masih ada masa lain untuk dia menjadi perhatian.

“Saya rasa saya akan terus melakukan ini selepas saya dewasa,” kata Yu Xi. Asher akan melaporkan diri ke tempat persembahan kira-kira enam jam sebelum pertunjukan sebenar. Guru-guru mengambil masa berjam-jam untuk mendandaninya, memakaikan kostum buatannya sendiri, dan meletakkan gam pada dahinya untuk menutup penutup kepalanya. Ia adalah proses yang panjang, membosankan, dan kadangkala tidak selesa. Bagaimanapun, budak kecil itu tetap tenang, malah mencuri perhatian penonton sebelum persembahannya

Asher, yang mempunyai pengikut dewasa, berkata: “Saya mahu melakukan ini sekurang-kurangnya sehingga Darjah 6. Saya mahu menggembirakan ibu dan bapa saudara yang menonton persembahan saya.” – ANN/The Strait Times

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -