Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Aktivis hak asasi manusia dihukum penjara

  DHAKA, 14 SEPT – Mahkamah Bangladesh hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada dua aktivis hak asasi manusia terkemuka, selepas satu perbicaraan yang dikritik sebagai sebahagian daripada tindakan keras kerajaan menjelang pilihan raya.

  Adilur Rahman Khan, 63, dan Nasiruddin Elan, 57, telah mengetuai organisasi Odhikar selama beberapa dekad, mengumpul bukti ribuan dakwaan pembunuhan di luar undang-undang, penculikan paksa aktivis pembangkang, dan kekejaman polis.

  Mereka ‘dihukum penjara dua tahun’, kata Hakim Zulfiker Hayat kepada mahkamah.

  Tuduhan jenayah terhadap Khan dan Elan berkaitan dengan laporan pencarian fakta yang mereka kumpulkan 10 tahun lalu mengenai pembunuhan di luar undang-undang.

  “Mereka dijatuhi hukuman penjara dua tahun kerana menerbitkan dan menyebarkan maklumat palsu, menjejaskan sentimen agama dan merosakkan imej negara,” kata pendakwa raya Nazrul Islam Shamim kepada AFP.

  Kedua-dua lelaki itu berada di mahkamah di Dhaka untuk hukuman mereka, serta beberapa diplomat asing.

  Ketika polis membawa mereka dari mahkamah ke Penjara Pusat Dhaka, Khan dilihat menggenggam tangannya di pintu sebuah van keselamatan.

  Peguam mereka merancang untuk merayu. – AFP

  Khan mengangkat penumbuknya dari dalam kenderaan polis, di luar mahkamah di Dhaka kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...