Sunday, March 26, 2023
24.5 C
Brunei

-

Aktivis protes diangkat polis di Norway

OSLO, 1 MAC – Aktivis Greta Thunberg dan aktivis peribumi Sami telah diheret secara paksa oleh polis kelmarin ketika mereka menyekat laluan masuk ke kementerian Norway sebagai protes terhadap projek turbin angin di tanah penternakan rusa.

Polis mula mematahkan demonstrasi dengan membawa pergi ahli kumpulan itu secara fizikal, yang membantah penggunaan turbin angin di tanah penggembalaan rusa di wilayah Fosen di barat Norway.

Thunberg diangkat oleh dua pegawai polis semasa dia menghalang pintu di kementerian kewangan, menurut rakaman di televisyen Norway.

Turbin itu masih beroperasi walaupun keputusan penting lebih setahun lalu oleh Mahkamah Agung Norway bahawa projek itu melanggar hak peribumi Sami untuk mengamalkan budaya penternakan rusa kutub mereka.

Protes bermula Khamis lalu apabila segelintir aktivis peribumi Sami, berpakaian kostum biru dan merah tradisional mereka, duduk menghalang dewan pintu masuk kementerian tenaga.

Polis wanita membawa pergi aktivis Sweden Greta Thunberg ketika dia membuat demonstrasi dengan kempen lain di luar Kementerian Kewangan dan beberapa kementerian lain. – AFP

Semakin ramai aktivis kemudian mula menyekat laluan akses kepada kementerian lain minggu ini, secara beransur-ansur meningkat dengan lebih banyak bangunan rasmi.

Mereka disertai oleh Greta Thunberg dari Sweden pada hari Ahad.

“Protes ini penting kerana ia mencabuli hak asasi manusia,” katanya kepada penyiar TV2.

Minoriti peribumi sekitar 100,000 orang yang tersebar di bahagian utara Norway, Sweden, Finland dan Rusia, Sami secara tradisinya hidup dengan mengembala rusa.

Mahkamah tertinggi Norway sebulat suara memutuskan bahawa pengambilalihan dan permit operasi untuk pembinaan 151 turbin adalah tidak sah.

Walau bagaimanapun, ia tidak memberi panduan tentang apa yang perlu dilakukan dengan turbin, yang telah pun beroperasi.

Pihak berkuasa Norway setakat ini telah menangguhkan tindakan dan mengarahkan penilaian lanjut, dengan harapan dapat mencari cara agar turbin dan orang Sami boleh wujud bersama. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -