Tuesday, August 9, 2022
26.8 C
Brunei

Aktiviti pelayaran di Brazil digantung susulan penularan Omicron

-

Aktiviti kapal persiaran telah digantung buat sementara waktu di sepanjang pantai Brazil sehingga 21 Januari berikutan penularan koronavirus varian Omicron, menurut satu kenyataan yang diterbitkan kerajaan persekutuan malam Isnin lalu.

Keputusan itu dibuat selepas pengesyoran daripada pengawal selia kesihatan negara, yang berkata dalam kenyataan berasingan malam Isnin lalu, mengambil kira “peningkatan kes COVID-19 di atas kapal dalam beberapa hari kebelakangan ini, yang menunjukkan perubahan radikal dalam senario epidemiologi.”

Agensi itu menekankan ‘tekanan letusan’ bermula 26 Disember, dengan hampir 800 kes dikesan pada kapal persiaran dalam masa sembilan hari sahaja 25 kali ganda jumlah yang dilihat sepanjang 55 hari sebelumnya dan berkemungkinan berpunca daripada penularan varian Omicron, katanya.

Pegawai kerajaan bertemu dengan wakil syarikat pelayaran awal Isnin lalu, menurut kenyataan kerajaan persekutuan.

Satu kenyataan dari pejabat Persatuan Antarabangsa Cruise Lines Brazil, berkata penggantungan itu adalah langkah sukarela yang diterima pakai oleh syarikat sebagai cara untuk menyelaraskan diri mereka dengan kerajaan persekutuan, pengawal selia kesihatan, negeri dan majlis perbandaran.

Penumpang turun dari kapal persiaran ‘MSC Preziosa’, di Kawasan Pelabuhan Rio de Janeiro, Brazil, selepas Agensi Sanitari Brazil mengesahkan lebih banyak kes COVID-19 di atas kapal. – AP

Kenyataan menjelaskan tiada kapal akan berlayar sehingga 21 Januari, tetapi pelayaran yang berterusan akan menamatkan jadual perjalanan mereka seperti yang dirancang. Laluan pelayaran MSC Cruzeiros dan Costa Cruzeiros beroperasi di Brazil.

“Dalam minggu kebelakangan ini, kedua-dua syarikat persiaran yang terjejas telah mengalami beberapa situasi yang memberi kesan secara langsung kepada operasi kapal, menjadikan pelayaran kapal persiaran tidak praktikal pada masa ini,” kata kenyataan itu.

“Selain itu, ketidakpastian operasi telah menyebabkan kesulitan yang ketara bagi tetamu.”

Pada Isnin malam lalu di Rio de Janeiro, pihak berkuasa kesihatan memeriksa kapal MSC dan mendapati lebih dua dozen penumpang dijangkiti. Penumpang menunggu enam jam untuk turun dan pengawal selia kesihatan mengarahkan mereka yang didapati positif dikuarantin di rumah atau di hotel.

Kapal itu dibenarkan untuk terus beroperasi dan, selepas orang lain menaiki kapal, menuju ke timur laut negeri Bahia.

Minggu lalu, pengawal selia mengganggu aktiviti di kapal persiaran lain yang terletak di ibu kota Bahia, Salvador, selepas mendapati penularan COVID-19 dalam komuniti. Kapal itu diarahkan ke Santos, di negeri Sao Paulo.

Persatuan laluan pelayaran berkata protokol kesihatan di atas kapal adalah tegar dan boleh dicontohi termasuk vaksinasi wajib untuk tetamu dan kru dan ujian COVID-19 sebelum menaiki pesawat dan mengeluh keperluan untuk menangguhkan pelayaran. – AP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -