Aktiviti pelombongan haram musnahkan hutan Amazon Brazil

SAO FELIX DO XINGU, BRAZIL – Berdiri di atas lubang besar di tengah-tengah ladang kecilnya, Antonio Silva, seorang pelombong Brazil bergelut untuk menjelaskan mengapa dia menyertai aktiviti pelombongan emas baharu yang memusnahkan hutan Amazon.

Datuk berusia 61 tahun dan mempunyai enam orang cucu itu telah merancang untuk bersara daripada perlombongan haram dan kemusnahan alam yang disebabkan oleh aktiviti tersebut.

Beliau membeli ladang ini di luar bandar Sao Felix do Xingu, di tenggara Amazon dan memulakan penternakan lembu di kawasan hutan yang telah lama ditebang di mana dia tidak perlu menebang lebih banyak pokok.

Tetapi apabila pandemik COVID-19 melanda, harga emas melonjak dan Silva – nama samaran, kerana individu tersebut terlibat dalam aktiviti haram – tidak dapat menahan godaan untuk mendapatkan wang mudah.

Dia menangguhkan rancangan persaraannya dan membelanjakan AS$9,000 daripada simpanannya yang tidak seberapa untuk menyewa sebuah mesin pengorek, mengupah empat orang pekerja dan menggali lubang sebesar rumah besar.

Hutan Amazon Brazil semakin teruk dimusnahkan akibat aktiviti pelombongan haram. – AFP

Pemandangan udara lombong emas haram di Sao Felix do Xingu, Brazil. – AFP

Dipenuhi dengan air kelabu-hijau, lubang tersebut dilengkapi dengan pam yang diletakkan di atas rakit berlubang yang menghantar endapan berlumpur ke kunci air untuk disaring bagi mendapatkan emas. Namun hal yang mengecewakan, beliau hanya menemukan jumlah sedikit setakat ini.

“Saya tahu ia salah. Saya tahu masalah yang ditimbulkan oleh perlombongan ini. Tetapi saya tidak mempunyai apa-apa lagi,” kata Silva, yang memulakan perlombongannya dalam pencarian emas pada 1970-an dan 80-an di lombong Serra Pelada yang terkenal, dikenali dengan gambar daripada berpuluh-puluh ribu lelaki yang dibasahi lumpur mengerumuni sisi guanya seperti semut, mengangkut guni-guni.

Kini, perlombongan haram melonjak semula di besen Amazon yang kaya dengan mineral, didorong oleh kemiskinan, ketamakan, bebas daripada hukuman dan catatan harga emas.

Memandangkan pelabur mencari perlindungan daripada kekacauan ekonomi akibat pandemik dalam emas, pelombong haram bertindak balas dengan memulakan pelombongan di hutan hujan terbesar di dunia.

Perlombongan haram telah memusnahkan rekod 114 kilometer persegi hutan Amazon di Brazil tahun ini – lebih besar daripada 10,000 padang bola sepak.

Operasi Silva agak kecil dan tanah yang dimusnahkannya adalah miliknya sendiri.

Tetapi kebanyakan kemusnahan adalah tanah simpanan orang asli yang dilindungi.

Terdapat beberapa kumpulan jahat dengan peralatan berat dan taktik kejam sedang menggali lombong besar, menyerang kampung, menyebarkan penyakit, meracuni air – dan menghancurkan komuniti yang dikatakan pakar sebagai kunci untuk menyelamatkan hutan Amazon.

Hutan Amazon Brazil mempunyai keluasan 1.2 juta kilometer persegi milik tanah simpanan orang asli. Kebanyakannya adalah hutan asli, atas sebab tradisi asli hidup dalam harmoni dengan alam semula jadi.

Kaya dengan mineral dan terpencil, banyak tanah simpanan juga menjadi mangsa mudah bagi kumpulan perlombongan haram. Kem mereka sering menjadi tempat pembiakan jenayah lain, kata pendakwa raya, termasuk perdagangan dadah, penyeludupan seks dan buruh hamba.

Kerajaan menganggarkan terdapat 4,000 pelombong haram yang beroperasi di wilayah orang asli di Amazon, walaupun aktivis mengatakan angka itu jauh lebih tinggi.

Kajian terbaharu mendapati mereka menggunakan 100 tan merkuri pada 2019 hingga 2020 untuk mengasingkan habuk emas daripada tanah – dan sehingga 80 peratus kanak-kanak di kampung berhampiran menunjukkan tanda-tanda kerosakan saraf akibat pendedahan kepadanya.

Merkuri juga meracuni ikan yang banyak masyarakat orang asli bergantung untuk mendapatkan makanan.

Orang asli yang berdepan tragedi ini telah mula membuat rondaan dan bantahan perlombongan.

Maria Leusa Munduruku ialah seorang pemimpin puak Munduruku, yang wilayahnya adalah antara yang paling teruk terjejas.

Apabila pelombong haram mula merasuah ahli masyarakat dengan wang tunai, minuman keras dan dadah dalam usaha untuk berpindah ke tanah puak, Munduruku, 34, memimpin wanita tempatan untuk menentang perbuatan tersebut.

Tidak lama kemudian, dia mula menerima ancaman bunuh, katanya.

Pada 26 Mei, individu bersenjata mengerumuni rumahnya.

“Mereka menuang bahan bakar ke rumah saya, kemudian membakarnya,” katanya.

“Saya berkata saya tidak akan pergi, mereka perlu membunuh saya terlebih dahulu. Namun, rumah saya terselamat. Tuhan sahaja yang tahu mengapa ia tidak terbakar. Mereka membakar segala-galanya di dalamnya.”

Munduruku, yang mempunyai lima orang anak dan seorang cucu, tidak berundur.

Pada bulan September lalu, dia pergi ke Brasilia, kira-kira 2,500 kilometer dari kampungnya, untuk membantu mengetuai bantahan dari wanita orang asli yang menuntut kerajaan melindungi tanah mereka.

Perhimpunan itu diadakan susulan satu lagi demonstrasi besar orang asli di ibu negara sebulan sebelumnya, juga berhubung isu hak tanah.

“Kita perlu memastikan anak-anak kami mempunyai sungai untuk memancing, tanah untuk hidup,” katanya. “Sebab itu saya terus berjuang.”

Brazil melombong 107 tan emas tahun lalu, menjadikannya pengeluar ketujuh terbesar di dunia.

Perlombongan haram meningkat di bawah pemerintahan Presiden, Jair Bolsonaro, yang telah mendesak untuk membuka tanah simpanan orang asli untuk perlombongan sejak memegang jawatan pada 2019.

Kajian baru-baru ini mendapati hanya satu pertiga daripada pengeluaran emas Brazil disahkan sebagai dilombong secara sah.

Peraturan semasa membenarkan penjual menjamin asal usul emas mereka dengan hanya menandatangani kertas perjanjian. – AFP