Aktiviti sambutan TBC 2022 dibenarkan

PUTRAJAYA, 19 JAN – Putrajaya hari ini mengumumkan prosedur operasi standard (SOP) bagi sambutan Tahun Baru Cina (TBC) 2022 yang lebih longgar berbanding tahun lepas termasuk berkaitan kebenaran acara makan keluarga (‘family reunion dinner’) dan aktiviti ziarah.

Menteri Perpaduan Negara Datuk Halimah Mohamed Sadique berkata acara makan keluarga pada 31 Januari ini dibenarkan bersama ahli keluarga dan saudara-mara, tidak seperti tahun lepas dihadkan hanya 15 ahli keluarga yang tinggal dalam jarak 10 kilometer radius.

Beliau berkata penganjuran rumah terbuka bagi perayaan itu bagaimanapun tidak dibenarkan tetapi resepsi TBC dibenarkan melibatkan individu yang mendapat jemputan sahaja dengan 50 peratus kapasiti ruang.

Halimah berkata resepsi yang dianjurkan syarikat atau persatuan perlu dilakukan di dalam dewan atau restoran dan bukan di tempat terbuka serta sesi majlis tidak boleh dibuat secara berterusan seperti rumah terbuka.

“Resepsi hanya bagi mereka yang dijemput sahaja boleh hadir dan selepas habis aktiviti makan, tiada pusingan kedua,” katanya dalam sidang media mengenai SOP Sambutan TBC 2022 bersama Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong di sini hari ini.

Halimah berkata upacara sembahyang di rumah ibadat selain Islam pada 1 dan 2 Februari adalah dibenarkan dengan mengikut SOP Pelan Pemulihan Negara Fasa 4, selain sembahyang khas ‘Hokkien Clan’ pada 8 dan 9 Februari serta aktiviti keagamaan di halaman rumah masing-masing pada waktu malam.

Sembahyang Chap Goh Mei di rumah ibadat pada 15 Februari juga dibenarkan mengikut SOP Pelan Pemulihan Negara Fasa 4, katanya. – Bernama