Friday, December 9, 2022
23.7 C
Brunei

-

Alam sekitar bantu perbaiki kehidupan masyarakat

CHINA – Berjalan di sepanjang laluan pergunungan perkampungan Liulin, selalunya akan dapat melihat burung berwarna merah muda yang terbang melalui hutan dan merentasi langit.

Ia merupakan burung tempatan yang istimewa, crested ibis yang kemunculannya telah dianggap tuah secara meluas, kerana burung itu dipercayai menjadi pertanda nasib baik.

Setelah di ambang kepupusan, burung-burung itu kini menjadi pemandangan biasa di Liulin yang terletak di kawasan pergunungan di selatan daerah Yaozhou, bandar Tongchuan di wilayah Shaanxi di Barat Laut China, hasil usaha pemeliharaan dan pemulihan ekologi tempatan pihak berkuasa sejak sedekad lalu.

Kampung ini mempunyai perairan yang jernih, tanah lembap terbuka dan banyak pokok tinggi yang merupakan tempat yang sesuai untuk crested ibis bersarang.

Pada mulanya, satu-satunya kebimbangan bagi saintis ialah sama ada musim sejuk yang melampau, dengan sungai yang membeku, akan mengakibatkan kekurangan makanan untuk burung. Pada April 2013, saintis membina kemudahan khusus untuk melatih crested ibis yang telah dibiakkan dalam kurungan untuk membiasakan hidup di alam liar di Tongchuan. Tiga bulan kemudian, 32 ekor telah dilepaskan ke stesen perhutanan di Liulin, diikuti oleh 30 ekor lagi pada 2015.

Penduduk kampung memproses biji pic di kilang komuniti di kampung Liulin di bandar Tongchuan, wilayah Shaanxi. – ANN/The China Daily
Penduduk kampung tempatan meletakkan penjejak pada crested ibis di kampung Liulin. – ANN/The China Daily
Seorang penduduk kampung menuai kulat di daerah Yaozhou. – ANN/The China Daily

Dengan usaha gigih penduduk kampung tempatan, yang telah memainkan peranan sebagai penjaga ibis, burung-burung berharga ini telah mengharungi musim sejuk yang sejuk, dan populasi haiwan itu telah meningkat.

Projek itu bukan sahaja menambah baik keadaan ekologi di kawasan itu, tetapi juga mewujudkan peluang pekerjaan kepada penduduk. Pada 2016, biro hutan daerah Yaozhou mengupah 16 penduduk kampung daripada keluarga miskin. Luo Jianli adalah salah seorang daripada mereka.

Dia terlebih dahulu membersihkan dan mensterilkan zon aktiviti untuk crested ibis, sebelum menyediakan bakul berisi cacing dan menaburnya ke atas padang rumput yang menghijau. Kawanan burung kemudian turun untuk menikmati sarapan. Selain memberi makan, Luo juga memantau aktiviti burung. Dari bulan Mac hingga Jun, Luo dan rakan sekerjanya memeriksa sarang burung dan memastikan burung yang mengawan tidak terganggu oleh sebarang gangguan manusia.

“Kami juga membalut kertas plastik licin di sekeliling batang dan dahan pokok untuk menghentikan kemungkinan serangan ular,” jelas Luo.

“Jaring keselamatan juga telah dipasang di bawah pokok sekiranya anak-anak burung yang kecil itu jatuh.”

Walaupun pekerjaan itu memerlukan tenaga kerja, Luo dan rakan-rakannya gembira dengan kerja mereka yang teliti. Mereka bukan sahaja menerima pendapatan yang stabil, tetapi juga menikmati ditemani rakan-rakan berbulu mereka.

Kewujudan harmoni penduduk tempatan, burung dan alam semula jadi telah membantu menarik ramai pelancong, yang membawa lebih banyak peluang untuk pembangunan kampung.

Liulin pernah menjadi pintu gerbang selatan pangkalan revolusi di kawasan sempadan antara wilayah Shaanxi dan Gansu. Keadaan geologi yang kompleks yang menampilkan pergunungan dan lurah primitif memisahkannya dari dunia luar, menyebabkan infrastrukturnya sebahagian besarnya tidak dibangunkan. Selain daripada keadaan persekitaran yang bertambah baik, kampung ini juga telah menyaksikan kemajuan dalam industri tempatan, meningkatkan pendapatan peribadi penduduk.

Lu Ji, yang pergi dari Beijing ke Liulin untuk menjadi setiausaha pertama kampung itu pada awal 2020, berdepan dengan dilema bagaimana membangunkan industri yang boleh menghasilkan kekayaan sambil mengekalkan integriti ekologi tempatan. Beliau dihantar oleh Jabatan Publisiti Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China untuk membantu pembangunan kampung itu.

Selepas penyelidikan lapangan, beliau amat menyedari potensi dalam ladang cendawan tempatan sedia ada. Liulin adalah orang pertama yang menanam cendawan di bandar Miaowan di Yaozhou. Iklim tempatan sesuai untuknya, tetapi kemudahan perladangan yang usang dan saluran jualan yang tidak boleh dipercayai memerlukan penambahbaikan.

Lu bekerjasama dengan penduduk kampung untuk menambah bilangan rumah penanaman cendawan daripada 55 kepada 90 dan membina 22 rumah penanaman kulat. Beliau juga memainkan peranan positif dalam menaik taraf penyimpanan dan pemprosesan cendawan, dan berusaha untuk menjual produk di luar negara.

Cui Zhanfeng telah menyaksikan perubahan ketara dalam pembangunan sektor itu sejak 2017, apabila dia berhenti kerja di bandar yang bergaji besar dan kembali ke Liulin untuk memulakan perniagaan penanaman cendawan.

“Kampung ini telah membangunkan industri cendawan dengan giat untuk membasmi kemiskinan,” kata Cui.

Sehingga kini, industri cendawan telah mencipta lebih 60 peluang pekerjaan untuk penduduk tempatan, meningkatkan pendapatan tahunan mereka daripada kira-kira 7,000 yuan (AS$974) kepada 12,000 yuan, menurut Lu.

Lu juga telah berjaya meletakkan cendawan kampung pada peta dengan meminta media dan selebriti dalam talian mempromosikan daya tarikan mereka di ladang tempatan.

Industri cendawan Liulin juga merebak ke kampung jiran di bandar Miaowan, dan, secara keseluruhannya, mereka menghasilkan 6 juta kilogram cendawan setahun, dengan beberapa pergi ke pasaran luar negara, termasuk Korea Selatan dan Amerika Syarikat.

Untuk mencari lebih banyak cara untuk meningkatkan pendapatan kampung, pihak berkuasa tempatan juga telah memberi tumpuan untuk mempromosikan pertukangan biji pic. Setiap musim bunga, pokok pic yang tersebar di atas gunung adalah yang pertama berbunga. Selepas enam bulan tumbuh, buah-buahan itu jatuh ke tanah dan penduduk kampung mengambilnya dan membiarkannya kering sehingga tiga bulan. Biji buah pic ini digunakan untuk membuat kraf tangan pelbagai bentuk dan saiz.

Zuo Linbin mengambil langkah berani melancarkan perniagaan pemprosesan biji pic pada tahun 2016 dan telah menikmati kejayaan. Pada 2018, beliau menubuhkan sebuah koperasi dengan empat isi rumah tempatan dan mengetuai lebih 30 penduduk kampung untuk memanfaatkan sumber tempatan. Melihat perniagaan pemprosesan biji pic mula terbentuk, Lu menghasilkan idea untuk menghebahkan ketukangan di stesen kereta api berkelajuan tinggi dan menjual produk di kereta api.

Ia telah banyak meningkatkan profil kraf tangan pic gunung tempatan dan meluaskan saluran jualan untuk produk tersebut. Sehingga kini, bantal, kusyen dan selipar yang diperbuat daripada biji pic telah dijual dari kampung Liulin ke seluruh negara.

Cui Zhen’an berpuas hati kerana dia mendapat rezeki di depan pintu rumahnya. Dia mempunyai masalah fizikal, yang pernah menghalangnya daripada terlibat dalam kerja yang berat. Kini, pemprosesan biji pic membantunya menyara kehidupan.

Zuo gembira melihat industri pemprosesan biji pic membolehkan penduduk memperoleh pendapatan melalui tenaga kerja mereka sendiri tanpa perlu melakukan perjalanan jauh. Bagi menyemarakkan lagi kehidupan kampung, pihak berkuasa tempatan turut mengadakan sesi latihan membaca dan teknikal. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -