Monday, November 28, 2022
23.9 C
Brunei

-

Alami suasana Jepun di Korea Selatan

KOREA SELATAN – Beberapa orang pasangan dan kawan-kawan yang mengenakan pakaian kimono mengambil gambar di jalan-jalan yang dihiasi dengan tanglung kertas yang berwarna-warni di bawah atap rumah dan kedai yang mempunyai gaya Jepun.

Gerai makanan yakitori, takoyaki dan sashimi tersusun cantik menggoda selera orang yang lalu lalang.

Di kuil shinto, orang menulis hajat pada sekeping kertas dan plak buluh dan menggantungnya pada cangkuk kayu.

Di bahagian Dongducheon itu, hanya di utara Seoul, mungkin menunjukkan suasana sama seperti di Jepun, namun jika awda datang ke tempat yang sama tahun lalu, awda hanya menemui sebuah pangkalan tentera Amerika Syarikat.

Kawasan seluas 40,000 meter persegi, yang merupakan sebahagian daripada Camp Casey sehingga 2012, kini menjadi rumah kepada taman tema Nijimori Studio.

Pemandangan Nijimori Studio di Dongducheon, wilayah Gyeonggi, utara Seoul. – ANN/The Korea Herald
Sebuah lorong di Nijimori Studio yang dipenuhi dengan restoran gaya Jepun. – ANN/ The Korea Herald
Barangan alat tulis yang menampilkan watak daripada Kiki’s Delivery Service di Kafe Koriko. – ANN/The Korea Herald
Pencuci mulut dan kopi yang dijual di Kafe Koriko. – ANN/The Korea Herald
Sebuah hotel gaya ryokan di Namhae, Wilayah Gyeongsang Selatan. – ANN/The Korea Herald

Perkampungan eksotik itu adalah salah satu daripada beberapa tarikan pelancong bertema Jepun yang muncul di Korea Selatan di tengah-tengah pandemik COVID.

Walaupun Jepun ditutup kepada pelancong, mereka menawarkan penduduk Korea yang suka berlayar peluang untuk menyelami budaya negara jiran mereka itu. Kini dengan sempadan dibuka, lonjakan besar dalam minat untuk melancong ke Jepun di sana memacu ledakan perniagaan.

Song Ji-eun, seorang pekerja pejabat berusia 20an, yang pernah menikmati lawatan spa ke Sapporo sebelum wabak COVID berlaku, baru-baru ini menginap di rumah tamu gaya ryokan di Nijimori Studio. Dia menggambarkan pengalaman itu sebagai ‘kepuasan pengganti’.

“Suasana di sana seakan-akan berada di Jepun,” kata Song.

Dengan bilik yang menampilkan lantai tatami, tab mandi yang diperbuat daripada kayu Hinoki Jepun dan tempat mandi terbuka peribadi, penginapan satu malam itu berasa seperti awda dibawa ke Kyoto dalam sekelip mata.

“Jepun adalah tempat saya paling banyak lawati (untuk bercuti) bersebelahan Pulau Jeju. Selepas perjalanan ke luar negara menjadi sukar (kerana sekatan wabak,) saya mula mencari tempat unik di Korea,” katanya.

Nijimori Studio turut menarik peminat komik atau filem Jepun.

Carian dengan hashtag Nijimori Studio dalam bahasa Korea di Instagram menampilkan pelbagai gambar dan video pendek yang dikongsi oleh cosplayer berpakaian seperti watak Jepun fiksyen, daripada Kaonashi, watak dalam filem Studio Ghibli Spirited Away, kepada pelajar sekolah dari siri televisyen Sailor Moon.

Hotel gaya ryokan merupakan trend yang sedang muncul dalam industri hospitaliti Korea.

Beberapa hotel mewah dengan estetika tradisional Jepun telah dibuka di sini baru-baru ini.

Di sebuah penginapan gaya Jepun yang baharu dibina yang terletak di Namhae, wilayah Gyeongsang Selatan, tetamu boleh menikmati spa terbuka Jepun di dalam bilik mereka yang mempunyai tab mandi di balkoni yang menghadap ke laut. Ruang makannya dihiasi dengan meja makan kayu dan lantai tikar tatami.

Sementara itu, suasana Jepun juga telah ditampilkan dalam kafe pencuci mulut Korea.

Pada pertengahan Oktober, peminat tempatan Studio Ghibli, syarikat animasi paling terkenal di Jepun, membuka kedai kopi yang diilhamkan oleh kedai roti yang dipaparkan dalam filem popular Kiki’s Delivery Service.

Kedai kopi itu sibuk pada hari Isnin dengan pengunjung yang menggunakan selfie stick untuk menangkap gambar Instagram yang sempurna. Ada yang berdiri dalam barisan untuk mengambil gambar di tempat tertentu di taman kedai itu.

Dinamakan sempena bandar di mana ahli sihir muda, Kiki tinggal dalam filem itu, kedai kopi dua tingkat yang digelar Kafe Koriko, terletak di Yeonnam-dong, Seoul, dilengkapi dengan pelbagai aksesori, barangan dan pencuci mulut seperti kek dan mufin yang menampilkan watak Ghibli yang paling digemari.

Dengan runut bunyi daripada filem animasi dimainkan, kusyen tempat duduk watak dan perhiasan comel memancarkan estetika Jepun yang selesa dan vintaj, manakala warna terang pada dinding dan bumbung bangunan itu menimbulkan imej adegan daripada filem Studio Ghibli.

“Kedai pencuci mulut adalah lebih daripada sekadar kafe yang indah. Ia adalah taman permainan untuk ‘kanak-kanak’ seperti saya dan platform untuk pencinta anime,” kata Yoon Na-rae, pelanggan wanita berusia 30an, yang membeli dompet untuk syiling dengan imej Totoro di atasnya.

Hasrat perjalanan yang terpendam di tengah-tengah sekatan sempadan berkaitan COVID nampaknya telah mendorong populariti kemudahan hiburan gaya Jepun di sini.

Jepun telah menghentikan kemasukan bebas visa untuk warga Korea bermula Mac 2020 untuk mengawal koronavirus, sambil menutup sepenuhnya sempadannya kepada warga
asing pada November tahun lalu. Bulan lalu, Jepun menyambung semula program pengecualian visa untuk 68 negara dan wilayah selepas hampir dua tahun tujuh bulan.

Permintaan untuk pelancongan Jepun telah meningkat sejajar dengan sekatan perjalanan yang dilonggarkan. Menurut data dari laman sesawang Interpark, jumlah tempahan penerbangan ke Jepun antara 1 hingga 22 Oktober melonjak 589 peratus berbanding bulan lalu.

Daripada jumlah tempahan penerbangan antarabangsa, laluan Jepun menyumbang 48 peratus, bahagian tertinggi diikuti rantau Asia Tenggara (36 peratus). – ANN/The Korea Herald

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -