Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

‘Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan’

THANH HOA – Seorang pengusaha di Daerah Lang Chanh, Wilayah Thanh Hoa menjana pendapatan tahunan sebanyak VND2 hingga VND3 bilion, berkat ladang penternakan ikan sturgeon dan salmon seluas 300 meter persegi dan 10 tahun minat terhadap ikan air sejuk.

Ha Khac Sam berkata secara purata setiap tahun dia menjual kira-kira lapan atau sembilan tan ikan, dengan harga jualan VND400,000 per kilogram untuk salmon dan VND250,000 per kilo untuk sturgeon.

Selepas menolak perbelanjaan, dia meraih keuntungan sebanyak VND500 hingga VND600 juta setahun.

Ladang ikan beliau telah mewujudkan pekerjaan untuk tujuh buruh tempatan dengan gaji VND6 hingga VND7 juta sebulan setiap seorang.

Pengerusi Jawatankuasa Rakyat Komune Tri Nang, Trinh Duc Hung, berkata ladang ikan air sejuk Sam adalah model ekonomi tipikal masyarakat.

Ha Khac Sam pemilik ladang sturgeon dan salmon seluas 300 meter persegi di Wilayah Thanh Hoa. – ANN/VNS

“Pihak berkuasa tempatan juga menggalakkan dan bersedia untuk menyokong isi rumah untuk mengembangkan perniagaan ternakan ikan air sejuk ini,” ujarnya.

Gunung Pu Rin, di Kampung Nang Cat, Komune Tri Nang, Daerah Lang Chanh, mempunyai iklim yang sederhana, dengan suhu purata 11 hingga 23 darjah Celsius, yang sesuai untuk penternakan ikan.

Pada tahun 2009, selepas beberapa tinjauan, Jabatan Sains dan Teknologi Wilayah Thanh Hoa membina projek perintis penternakan ikan di Ta Stream. Pada masa itu, adalah sangat sukar untuk memilih isi rumah yang layak dengan kapasiti yang mencukupi untuk penternakan ikan air sejuk kerana pelaburan dalam menternak ikan istimewa seperti sturgeon dan salmon adalah sangat besar.

Tambahan pula, jalan dari pusat Komune Tri Nang ke Puncak Pu Rinh, di mana aliran Ta bermula, adalah sangat berbahaya dan perlu dinaik taraf untuk perjalanan. Jawatankuasa Rakyat Daerah Lang Chanh memilih keluarga Sam dan menyokong mereka dengan bantuan VND200 juta untuk melaksanakan model perintis.

“Saya telah dipilih oleh pihak berkuasa untuk melaksanakan projek perintis, tetapi pada masa itu, saya lebih bimbang berbanding gembira!,” kata Sam.

Perkara pertama yang Sam lakukan ialah menaik taraf jalan ke Ta Stream. Selepas itu, dia mengunjungi ladang ikan salmon di Bandar Sa Pa di Wilayah Lao Cai untuk mempelajari teknik menternak dan menjaga ikan. Selepas menguasai teknik, beliau memutuskan untuk melaburkan modal hampir VND3 bilion untuk membina tiga kolam ternakan ikan dan dua takungan air.

Dia membeli 6,000 anak ikan untuk menaikkan kumpulan pertama salmon dan pada pertengahan 2011, menjual kumpulan pertama salmonnya tetapi tidak mendapat keuntungan.

Jelasnya, kos pelaburan yang tinggi yang membawa kepada harga salmon yang tinggi, tambahan pula tiada pasaran penggunaan yang stabil di Wilayah Thanh Hoa, jadi dia terpaksa mengangkut ikan ke Hanoi yang membawa kepada kadar kematian tinggi dalam kala-ngan ikan.

Kemudian, bencana melanda. Pada penghujung tahun 2011, selepas hujan lebat, Ta Stream melimpah ke dalam kolam ternakan, menyebabkan semua ikan yang diternaknya hanyut ke hilir.Pada ketika itu, dia mempertimbangkan untuk berhenti menternak ikan. Tetapi, dengan keberanian dan keazaman, serta dorongan dan sokongan daripada pihak berkuasa tempatan, rakan dan saudara mara, dia memutuskan untuk memulakan semula.

Belajar daripada pengalaman, dia mula aktif mencari pasaran penggunaan di Wilayah Thanh Hoa dan pada penghujung 2014, beliau menjual semua sturgeon dan salmon ke restoran tempatan.

“Saya memperoleh keuntungan lebih daripada VND500 juta. Ia merupakan titik perubahan terbesar dalam 10 tahun lalu bagi kami,” katanya.

Sam mendedahkan bagi ikan air sejuk, faktor yang paling penting ialah sumber air. “Semakin sejuk air, semakin sedikit penyakit yang terdedah kepada ikan,” ujarnya. – ANN/VNS

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -