Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  Alat muzik daripada pokok kelapa

  HANOI – Vo Van Ba, seorang artis berusia 81 tahun dari Ben Tre, terkenal dengan karyanya membuat alat muzik menggunakan bahan daripada pokok kelapa.

  Ba dilahirkan dalam keluarga yang mempunyai tradisi muzik. Bapanya adalah seorang pemuzik dalam kumpulan nyanyian boi tempatan (operetta klasik Vietnam), yang bercakap tentang pengaruh muzik antara generasi dalam keluarganya.

  Semasa zaman kanak-kanaknya, di luar waktu sekolah, dia menyertai bapa dan bapa saudaranya dalam persembahan mereka di seluruh rantau.

  Dia menerima pelajaran tentang genre muzik selatan tradisional đon ca tai tu daripada bapa dan bapa saudaranya, dan dia berpeluang berinteraksi dengan pelbagai jenis alat muzik.

  Pendedahan awal kepada muzik ini bukan sahaja meletakkan asas untuk perjalanannya sebagai artis dalam mencipta alat muzik tetapi juga menyemarakkan semangat untuk muzik dalam dirinya.

  Koleksi alat muzik tradisional, terdiri daripada 10 jenis berlainan dan 27 instrumen keseluruhannya, dipamerkan di Muzium Wilayah Ben Tre. – Gambar ANN/Vietnam News
  Vo Van Ba membuat alat muzik daripada bahan pokok kelapa. – Gambar ANN/Vietnam News
  Gambar ANN/Vietnam News
  Gambar ANN/Vietnam News
  Vo Van Ba, semasa ditemu bual di bengkelnya. – Gambar ANN/Vietnam News
  Gambar ANN/Vietnam News

  Dia juga pernah dilatih untuk bekerja dengan elektronik dan radar untuk satu tempoh masa, tetapi kemudiannya, dia tidak meneruskannya.

  Pada tahun 2011, dengan sedikit sumbangan daripada penaja dan dua pokok kelapa daripada pihak berkuasa tempatan, beliau memulakan kerja krafnya.

  “Tujuan pembuatan alat muzik ini adalah untuk memberi penghormatan kepada pokok kelapa, simbol Wilayah Ben Tre. Ini kerana pokok memainkan peranan utama dalam hidup saya, kehidupan penduduk Ben Tre, dan juga semasa peperangan,” katanya.

  “Saya melihat ramai yang membuat produk kraf tangan daripada pokok kelapa, jadi dengan pengalaman membuat alat muzik sebelum ini, saya mengemukakan idea untuk membuat alat menggunakan bahan daripada pokok kelapa,” ujarnya.

  Namun, membuat alat tradisional daripada kayu kelapa bukanlah mudah.

  Tidak seperti jenis kayu lain yang biasa digunakan untuk instrumen, kekurangan fleksibiliti, kekerasan dan kecenderungan kayu kelapa mudah retak menjadikannya amat mencabar untuk digunakan.

  Beliau berkata menggunakan kayu kelapa untuk membuat instrumen adalah lebih mencabar, tetapi minatnya telah mendorongnya untuk meneruskan dengan kayu kelapa.

  Ciri-ciri tersendiri kayu kelapa adalah ia rapuh apabila terdedah kepada cahaya matahari, menjadikannya mudah pecah dan berubah bentuk.

  Bahagian pokok yang berlainan menghasilkan kualiti nada yang berbeza-beza – bahagian asas menghasilkan ton yang dalam dan kaya, manakala bahagian atas menghasilkan bunyi yang kuat.

  Menurutnya, pokok kelapa paling sesuai untuk dijadikan alat muzik apabila berumur sekitar 70 tahun ke atas. Pada peringkat ini, pokok tersebut memaparkan warna kemerahan yang cantik.

  Jika pokok itu terlalu muda, ia masih lembut dan mudah terdedah kepada kerosakan anai-anai. Sebaliknya, jika pokok itu terlalu tua, menghampiri usia 100 tahun, ia menjadi gelap dan hilang daya tarikan estetik akibat proses penuaan.

  Beliau juga telah mengembangkan bahan-bahan yang digunakannya untuk membuat instrumen muzik dengan memasukkan pelbagai komponen kelapa, seperti sabut kelapa, tempurung dan gentian.

  Sebagai contoh, dia menggunakan sabut kelapa untuk membuat badan alat. Pertama, dia memilih kelapa yang telah kering sepenuhnya. Seterusnya, dia memotong bahagian atas, mengopek sabut, dan kemudian dengan berhati-hati mengeluarkan bahagian serabut di dalam, hanya meninggalkan lapisan nipis kira-kira 0.5-1cm tebal yang melekat pada sabut kelapa.

  Lapisan sabut ini kemudiannya diawet, dicat dengan pelbagai jenis cat dan pelekat anti-kulat, sebelum dipasang bersama komponen lain untuk mencipta alat muzik yang lengkap.

  Selain kepakarannya dalam mencapai ketebalan yang sesuai daripada kayu kelapa untuk membuat alat, beliau turut menggabungkan beberapa bahan lain seperti tanduk kerbau dan kulit ular bagi mengatasi kekangan yang dihadapi kayu kelapa dalam proses pemasangan.

  Selain menghasilkan alat muzik tradisional Vietnam seperti dan co, đan gao, đan kim, đan nhi, đan tranh dan đan bau, Ba juga telah mencipta alat muzik yang unik dan inovatif.

  Salah satu alat yang istimewa ini adalah alat yang menggabungkan elemen daripada lima jenis alat muzik termasuk gitar, biola dua kord dan mikrofon untuk menyanyi.

  Salah satu koleksi alat muzik etnik yang dihasilkan oleh Ba terdiri daripada 10 jenis yang berbeza, termasuk semua 27 instrumen yang memenuhi piawaian dari segi estetik dan kualiti bunyi, sekali gus mencatat rekod Vietnam.

  Ba telah mendermakan lebih daripada 100 alat muzik yang diperbuat daripada kayu kelapa kepada Muzium Wilayah Ben Tre untuk mengekalkan warisan budaya kampung halamannya dan memastikan alat uniknya boleh diakses untuk generasi akan datang. – ANN/Vietnam News

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...