Alibaba ambil alih Intime

SHANGHAI, 10 Jan – Syarikat e-dagang China Alibaba akan mengambil alih kedai tempatan Intime melalui skim penswastaan ??AS$2.6 bilion, syarikat-syarikat berkata hari ini.

Alibaba dan pengasas Intime Shen Guojun telah bersama-sama menawarkan untuk membayar HK$10 per saham untuk membeli saham-saham mereka yang tidak memiliki rangkaian tersenarai Hong-kong.

Perjanjian itu akan meningkatkan pegangan Alibaba daripada 28 peratus kepada 74 peratus selepas ia mula-mula melabur AS$692 juta dalam firma itu pada 2014.

Berita daripada perjanjian itu menunjukkan saham Intime yang melambung tinggi 35 peratus kepada HK$9.49 di Hong Kong hari ini.

Wang tunai maksimum yang diperlukan bagi cadangan itu dijangka HK$19.8 bilion (AS$ 2.6 bilion), kata kenyataan itu.

Perjanjian itu akan melihat Alibaba terus berkembang ke dalam kedai-kedai fizikal,

yang pengasas Jack Ma membayangkan mengintegrasikan dengan platform dalam talian dan logistik rangkaian syarikat.

Langkah itu datang selepas Ma – lelaki terkaya di China – bertemu Presiden Amerika Syarikat Donald Trump di New York Isnin untuk membincangkan bagaimana Alibaba boleh membantu mewujudkan satu juta pekerjaan AS dengan membolehkan perniagaan kecil untuk menjual barangan ke China dan Asia.

Ketua Eksekutif Alibaba Daniel Zhang berkata dalam satu kenyataan bahawa “perniagaan bata-dan-mortar akan dapat mewujudkan nilai bagi pengguna jika mereka diintegrasikan dengan kuasa capaian mudah alih”.

Hampir 80 peratus daripada perniagaannya datang daripada jualan mudah alih sehingga September, menurut Alibaba dalam kenyataan itu. – AFP