Alibaba disenaraikan di Hong Kong

HONG KONG, 14 JUN – Saham dalam firma yang dikaitkan dengan syarikat runcit online China Alibaba adalah bercampur hari ini sehari selepas meningkat berikutan laporan bahawa ia telah memfail untuk disenaraikan di Hong Kong yang mungkin menjadi tawaran awam terbesar bandar dalam tempoh hampir satu dekad.

Satu penjualan saham di bandar oleh firma itu akan menandakan kejayaan untuk Beijing, yang berusaha menggalak syarikat teknologinya disenaraikan lebih dekat dengan negara asalnya, setelah terjejas oleh IPO di New York oleh firma tempatan termasuk Alibaba dan bar gelintar Baidu.

Alibaba mengemukakan fail pada minggu ini tanpa perlu membuat pendedahan kewangan, menurut Bloomberg News, yang menambah ia telah memilih China International Capital Corp dan Credit Suisse Group AG sebagai bank utamanya.

Jika ia mengumpul AS$20 bilion, tawaran akan menjadi yang terbesar di Hong Kong memandangkan firma insurans AIA mengumpul AS$20.5 bilion. Alibaba mengumpul AS$25 bilion apabila ia disenaraikan di New York lima tahun lalu, menjadikannya IPO terbesar di dunia.

Laporan tersebut mendorong saham dalam syarikat yang dikaitkan dengan Alibaba meningkat semalam, dengan New Huadu Supercenter dan Sanjiang Shopping Club yang disenarai di Shanghai meningkat 10 peratus, sementara China TransInfo Technology meningkat lebih tiga peratus di Shenzhen. – AFP