Alonso kembali ke F1 musim depan

SPIELBERG BEI KNITTELFELD, AUSTRIA, 9 JULAI – Juara dunia dua kali, Fernando Alonso akan kembali beraksi di Formula Satu (F1) bersama Renault untuk musim 2021, kata pasukan itu semalam.

“Pasukan Renault DP World F1 dengan senang hati mengesahkan Fernando Alonso akan kembali menyertai Esteban Ocon sebagai pasukan utamanya untuk musim 2021,” kata Renault dalam satu kenyataan.

Alonso, yang mencatat 32 kemenangan dan 97 podium dalam 314 penampilannya di Grand Prix, akan menggantikan pemandu Australia, Daniel Ricciardo, yang akan menyertai McLaren pada akhir musim ini.

Alonso, yang memenangi dua gelaran juara dunia bersama Renault pada tahun 2005 dan 2006, mengatakan pasukan Perancis telah memberikannya kenangan terindah di F1.

“Renault adalah keluarga saya,” kata pemandu dari Sepanyol yang berusia 38 tahun itu.

Gambar fail pada 3 Januari lalu ketika Fernando Alonso dari Sepanyol menghadiri sidang media menjelang perlumbaan Rali Dakar. Juara dunia dua kali, Fernando Alonso akan kembali ke Formula Satu bersama Renault untuk musim 2021. – AFP

“Ini adalah sumber kebanggaan hebat saya dan dengan rasa emosi yang sangat tinggi saya akan kembali ke pasukan yang memberi saya peluang pada awal karier saya dan sekarang memberi saya peluang sekali lagi untuk kembali ke tahap tertinggi.”

Alonso meninggalkan F1 pada 2018 setelah empat tahun tidak menemukan kejayaannya di McLaren dan akan membuat percubaan ketiga untuk memenangi Indianapolis 500 dengan McLaren pada bulan Ogos.

Alonso mengatakan bahawa dia telah dibawa ke dalam projek Renault untuk musim yang akan datang.

“Kemajuan mereka pada musim dingin memberi kepercayaan untuk musim 2022 dan saya akan berkongsi semua pengalaman perlumbaan saya dengan semua orang dari jurutera hingga mekanik dan rakan sepasukan saya,” katanya.

“Pasukan mahu dan mempunyai cara untuk kembali ke podium, begitu juga saya.” – AFP