Aluminium Kanada dikenakan cukai AS

WASHINGTON, 16 OGOS – Selepas lebih dua tahun sekatan dikenakan ke atas Kanada dan Mexico, Presiden Donald Trump memaksa negara jiran Amerika Syarikat (AS) itu mencapai persetujuan untuk mengganti perjanjian perdagangan Amerika Utara 25 tahun dengan salah satu perjanjiannya sendiri.

Pakatan itu, bertujuan mengemaskini perjanjian lama dan menggalakkan lebih banyak pengeluaran di AS, dijangka menjelaskan peraturan yang mengawal perniagaan AS tahunan bernilai AS$1.4 trilion dengan Kanada dan Mexico.

Lebih sebulan selepas Perjanjian AS-Mexico-Kanada berkuat kuasa pada 1 Julai, pentadbiran Trump dijadual akan mengenakan semula cukai import 10 peratus ke atas aluminium Kanada hari ini, justeru menambah ketegangan di antara kedua-dua negara sekutu.

Trump menuduh Kanada membanjiri pasaran AS dengan aluminium mentah dan tanpa diproses. Persatuan Aluminium, yang mewakili AS dan syarikat aluminium asing dan menentang tarif tersebut, berkata satu pertambahan dalam penghantaran aluminium mentah Kanada ke AS berada dalam norma biasa dan mencerminkan pertambahan pengeluaran dari relau Kanada yang telah ditutup akibat mogok pekerja.

“Harapan kami adalah pentadbiran akan menimbang semula keputusan ini,” kata Kirsten Hillman, duta Kanada ke AS, dalam satu temu bual. Kanada dijangka bertindak balas dengan tarif ke atas aluminium AS dan produk lain.

Tarif yang dikenakan semula oleh Trump akan menambah kos untuk pengeluar kereta dan pengeluar AS lain yang menggunakan aluminium dalam produk mereka. Akibatnya, Hillman berkata “adalah lebih mahal untuk membeli kereta atau trak atau membeli alat ganti untuk kereta anda.” – AP

Gambar fail menunjukkan Donald Trump (kiri) dan Justin Trudeau tiba semasa mesyuarat pemimpin NATO di hotel The Grove di Watford, Hertfordshire, England. – AP