Alumni MaGIC bekerjasama tangani isu-isu pemanduan

KUALA LUMPUR, 7 Mei – Alumni syarikat pemula niaga Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia (MaGIC), Serv dan JomParking, telah memeterai kerjasama pintar dengan Bateriku.com, bagi menyediakan pemandu penggantian bateri, penyelenggaraan dan pembayaran meletak kereta.

Serv merupakan sebuah syarikat yang menyediakan konsep perkhidmatan penyelenggaraan kereta mudah alih, manakala JomParking adalah sebuah aplikasi mudah alih yang membantu pemilik kereta dalam pembayaran tempat meletak kereta. Bateriku.com pula, menyediakan perkhidmatan baik pulih automotif dan elektrikal secara bergerak dalam negara ini.

MaGIC dalam satu kenyataan, berkata kerjasama itu bertujuan untuk membantu para pemandu menyelesaikan isu penyelenggaraan dan pemanduan mereka dengan cara yang lebih mudah.

“Kerjasama strategik antara tiga syarikat pemula niaga itu menunjukkan bagaimana hubungan dan kerjasama mampu berkembang dalam ekosistem keusahawanan di Malaysia, ke arah industri yang akan memacu kepada pertumbuhan pada masa hadapan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif MaGIC, Datuk Ashran Ghazi. JomParking dan Serv menjadi alumni MaGIC selepas berada dalam kumpulan pertama Program Penderas Global (GAP) pada 2017.

GAP bertujuan untuk membantu usahawan dengan menyediakan pementoran selama empat bulan mentor, akses terus kepada rakan-rakan untuk laluan pasaran dan faedah bernilai lebih AS$500,000 daripada rakan perkongsian. – Bernama