Amaran ‘masalah sebenar’ Sukan Olimpik tahun depan

SYDNEY, 22 MEI – Pegawai-pegawai tertinggi Olimpik memberi amaran bahawa mengadakan Sukan Olimpik Tokyo yang tertangguh pada tahun hadapan mencetuskan ‘masalah sebenar’, dengan vaksin tidak mungkin dapat mencegah ancaman koronavirus.

John Coates, pemimpin Komiti Olimpik Antarabangsa untuk Sukan Tokyo 2020, menunjukkan bahawa para pegawai akan mula memutuskan pada bulan Oktober jika dan bagaimana Sukan yang terjejas akibat virus dapat disambung semula pada Julai 2021.

Dia memberitahu penganjur yang diatur oleh syarikat media gergasi Australia News Corp bahawa Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe, telah jelas bahawa Olimpik tidak dapat ditunda untuk kali kedua.

“Kami tidak boleh menundanya sekali lagi dan kami terpaksa menganggap bahawa tidak akan ada vaksin atau, jika ada, ia tidak akan mencukupi untuk diberikan kepada seluruh dunia,” katanya. Tanpa jaringan keselamatan vaksin yang tersedia secara meluas, mungkin ada cabaran dalam menyaring puluhan ribu orang dari seluruh dunia, katanya.

“Kami mempunyai masalah sebenar kerana kami mempunyai atlet yang datang dari 206 buah negara yang berbeza,” kata Coates.

“Kami mempunyai 11,000 orang atlet yang akan datang, 5,000 pegawai teknikal dan jurulatih, 20,000 warga media, kami mempunyai 4,000 komiti yang bekerja di sana ketika ini, akan ada 60,000 orang sukarelawan yang akan datang,” katanya. “Terlalu ramai orang.”

Coates berkata jika terdapat tanda-tanda pandemik telah dibendung, walaupun pada bulan Oktober, pegawai-pegawai akan memulakan persediaan ‘senario berbeza di mana sukan itu dapat berlangsung’.

“Adakah kami akan kuarantin perkampungan Olimpik? Adakah semua atlet akan menjalani kuarantin? Adakah kami akan menyekat penonton dari menghadiri ke acara sukan? Adakah kami akan mengasingkan atlet dari zon campuran di mana media berada?” – AFP

Pegawai-pegawai tertinggi Olimpik memberi amaran bahawa menangguhkan lagi Sukan Olimpik Tokyo pada tahun hadapan mencetuskan ‘masalah sebenar’ dengan menganggap bahawa tidak akan ada vaksin atau, jika ada, ia tidak akan mencukupi untuk diberikan kepada seluruh dunia. – AP