Amazon optimis majukan teknologi

SAN FRANCISCO, 8 Feb – Firma baharu teknologi kereta pandu sendiri yang ditubuhkan oleh bekas eksekutif Google, Tesla dan Uber berkata semalam ia memperoleh AS$530 juta dalam pembiayaan baharu yang termasuk pelaburan ‘besar’ daripada Amazon.

Pembiayaan untuk Aurora Innovation yang dipimpin oleh penjana modal usahasama Silicon Valley Sequoia dilaporkan menilai firma baharu yang dilancarkan dua tahun lalu pada lebih AS$2.5 bilion.

“Kami sentiasa ingin melabur dalam syarikat inovatif dan Aurora adalah firmanya,” kata Amazon dalam respons kepada satu pertanyaan AFP.

“Teknologi automatik berpotensi membantu menjadikan pekerjaan pekerja dan rakan kami lebih selamat dan lebih produktif, sama ada ia dalam pusat pencapaian atau di jalan raya, dan kami berasa tidak sabar-sabar mengenai kemungkinan.”

Aurora sedang memajukan teknologi untuk kenderaan automatik, tetapi meninggalkan pengeluaran kereta kepada syarikat lain dan berkata dalam satu blog ia mahu bekerjasama dan bukannya bersaing dengan pengeluar kereta terkenal.

Syarikat itu, yang mempunyai operasi di Lembah Silicon dan Pittsburg, merancang menggunakan kemasukan wang tunai untuk mempercepat pembangunan teknologi ‘Pemandu Aurora’ dan memperkukuh kumpulan dan rangkaian perkongsiannya.

Pada awal tahun lalu, ia mengumumkan perkongsian strategik pertamanya dengan Kumpulan Volkswagen untuk memperkenalkan kereta pandu sendiri dalam pasaran.

Syarikat kereta utama bersama syarikat teknologi seperti Google, Tesla dan Uber telah melabur dalam teknologi pandu sendiri, menyebut faedah keselamatan dan potensi untuk perkhidmatan yang membenarkan orang memanggil kereta automatik yang popular.

Aurora dipimpin oleh Chris Urmson, bekas ketua inisiatif kereta pandu sendiri Google. – AFP

Gambar fail pada 28 September 2011 menunjukkan Logo Amazon di podium semasa sidang akhbar di New York. – AFP