Amazon tutup kedai buku Kindle di China

BEIJING, 2 JUN – Syarikat teknologi AS, Amazon berkata hari ini bahawa mereka akan menghentikan operasi kedai e-buku Kindle di China mulai tahun depan, salah satu penutupan pasaran pengguna yang terbesar.

Perintis e-dagang itu dalam beberapa tahun kebelakangan ini kelihatan telah mengakui kekalahan mereka kepada pesaing tempatan China seperti Alibaba dan JD.com yang menamatkan operasi runcit dalam taliannya untuk pengguna China pada 2019.

Keputusan Amazon untuk menarik perkhidmatan Kindle datang kira-kira lapan tahun selepas ia mula-mula menubuhkan kedai rasmi untuk pembaca e-buku di platform Tmall Alibaba.

Ini bermakna pelanggan tidak lagi boleh membeli e-buku baharu, walaupun yang telah dibeli masih boleh dimuat turun sehingga Jun 2024 dan akan kekal boleh dibaca selepas itu, katanya. Namun begitu, ia tidak memberikan Amazon alasan untuk menamatkan perkhidmatan.

Pelanggan masih boleh membeli peranti Kindle daripada peruncit Tmall lain, tetapi bukan dari kedai dalam talian rasminya. – AFP