AMBD: Kekal sistem pembayaran efisien dan stabil

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 23 JUN – Inflasi di Negara Brunei Darussalam memang rendah dan stabil, rata-rata 1.2 peratus dalam 40 tahun terakhir dan mengekalkan objektif mata wang.

Perkara itu dinyatakan oleh Timbalan Pengarah Urusan, Operasi dan Pembangunan Monetari dan Antarabangsa, Autoriti Monetari Brunei Darussalam (AMBD), Hajah Noorrafidah binti Haji Sulaiman dalam pembentangannya semasa sesi panel pertama Seminar Sempena Ulang Tahun AMBD ke-10 (2011-2021) di Hotel Antarabangsa Rizqun, hari ini.

Bertemakan ‘Mengekalkan Sistem Pembayaran yang Efisien dan Kestabilan Monetari’, Wakil Pengarah Urusan memberikan fokus pada dua dari empat objektif utama AMBD, iaitu mencapai dan mengekalkan kestabilan harga domestik, dan untuk membantu dalam pembentukan dan pengoperasian sistem pembayaran yang efisien dan untuk mengawasinya.

Dayang Hajah Noorrafidah pertama kali menyentuh tentang bagaimana memahami konsep pembayaran dan kestabilan monetari, dimana belaiu membuat pernyataan yang jelas antara perbezaan pembayaran tunai dan bukan tunai, dan menjelaskan dua prinsipal yang berkaitan dengan kestabilan monetari di mana prinsipal pertama adalah kestabilan harga atau inflasi, yang bermaksud kenaikan harga umum barang dan perkhidmatan stabil sepanjang masa dan prinsip kedua yang merupakan keyakinan masyarakat terhadap mata wang negara dan
untuk penggunaan transaksi antarabangsa.

“Dasar monetari dan operasi monetari yang dilakukan oleh bank pusat memainkan peranan penting dalam memastikan kestabilan monetari,” kata ujarnya.

Sesi panel pertama Seminar sempena Menyambut Ulang Tahun AMBD ke-10 yang diadakan di Hotel Antarabangsa Rizqun, kelmarin.

Beliau juga menyentuh peranan AMBD dari segi pembayaran tunai, “Walaupun pembayaran digital berkembang, wang tunai tetap mendapat permintaan tinggi di Negara Brunei Darussalam,” katanya lagi

“Dengan itu, AMBD akan terus mendukung ekonomi dengan memberikan cukup uang kepada masyarakat, dan menjaga kepercayaan dan kepercayaan masyarakat terhadap penggunaan dolar Brunei setiap hari.”

Turut dijelaskan ialah mengenai sistem antara perbankan yang disediakan AMBD bagi pembayaran antara bank dengan pindahan antara bank secara elektronik, diproses melalui Sistem Penyelesaian Kasar Real-Time (RTGS) atau Automated Clearing House (ACH) yang dikendalikan oleh AMBD; dan Alat Operasi Monetari yang membolehkan bank bertukar antara satu sama lain untuk tujuan penyelesaian berdasarkan dana yang dimiliki bank di AMBD.

Menutup ucapan pembentangannya, beliau menyentuh mengenai Dasar Monetari Brunei Darussalam yang berdasarkan Perjanjian Lembaga Mata Wang yang melihat dolar Brunei disatukan ke dolar Singapura pada tahap yang sama.

“Di Brunei, kami memiliki undang-undang yang mengharuskan kami membuat cadangan mata wang kami dengan rizab asing. Alhamdulillah, ketika ini kenaikan mata wang kami berada di atas ambang 100 peratus, ”katanya.

Selain itu, Hajah Noorrafidah mengatakan pihak berkuasa monetari dan bank kedua-dua negara mesti menerima mata wang kedua-dua negara melalui Perjanjian Pertukaran Mata Wang antara Brunei dan Singapura, yang mana Negara Brunei Darussalam komited sepenuhnya dengan Republik Singapura.

“Perjanjian Lembaga Mata Wang menyumbang kepada Kestabilan Akaun Makro dan Kestabilan Harga Brunei yang diiktiraf oleh organisasi antarabangsa, International Monetary Fund (IMF). Ini menekankan peranan penting dalam Perjanjian Lembaga Mata Wang untuk ekonomi Negara Brunei Darussalam,” kata beliau.

Sesi panel pertama diteruskan dengan perbincangan oleh Pengurus Mata Wang, Pengiran Maslina binti Pengiran Haji Mahmud; Pengurusan Monetari, Hajah Nurhuaida Fakhriah binti Haji Damit; Ketua Sistem Pembayaran dan Penyelesaian Lim Shaw Fhen dan Pengurus Kanan, Ekonomi, Penyelidikan dan Statistik Jason Lih Cheng Kok dengan fokus tema itu, yang mana Dayangku Seri Joedianna binti Pengiran Haji Mohammed selaku moderator untuk panel berkenaan.