Amitabh Bachchan gelisah tiada pekerjaan

Pelakon veteran, Amitabh Bachchan merasa gelisah kerana tidak dapat menjalankan sebarang pekerjaan meskipun pulih dari COVID-19. Hal ini kerana gabungan usianya dan undang-undang baharu yang dikuatkuasakan melalui Maharashtra.

Ucapannya muncul setelah keputusan Mahkamah Tinggi Bombay pada hari Jumaat lalu (7 Ogos) mengeluarkan dua surat edaran oleh kerajaan Maharashtra, yang melarang semua yang berusia di atas 65 tahun untuk menyambung semula penggambaran filem, TV dan OTT atau aktiviti lain yang berkaitan semasa perintah penutupan, yang menyebut keputusan tersebut sebagai ‘diskriminasi’.

Melalui blog Amitabh Bachchan, artis veteran ini menyatakan: “Sudah tentu ada banyak kegelisahan lain yang mengganggu minda. Pihak berkuasa kerajaan telah menetapkan bahawa mereka yang berusia 65 tahun ke atas tidak boleh keluar bekerja… Bagi orang seperti saya, profesion saya dan saya 78 tahun, ini adalah jalan mati! Badan perfileman yang secara rasminya tempat kami semua bersekutu akan mengemukakan perkara itu di mahkamah dan saya yakin Yang Berhormat Mahkamah Tinggi telah membatalkan sekatan had umur dan jadi buat masa ini mereka yang berusia di atas 50 tahun selamat untuk bekerja… Tetapi prosedur Mahkamah dan Undang-undang memerlukan masa dan saya tertanya-tanya apa yang hasil yang akan diperoleh. Adakah pekerjaan ganti bagi saya, yang dapat disarankan sekiranya semuanya turun di Mahkamah?”

Walaupun penggambaran, dan pekerjaan pra-produksi dan pasca-produksi yang berkaitan beransur-ansur disambung semula, seperti dalam resolusi kerajaan yang baharu, semua yang berusia di atas 65 tahun tidak diizinkan untuk menyambung semula pekerjaan di satu set atau di studio di tengah-tengah perintah penguncian 3.0 ini. – Agensi

Amitabh Bachchan merasa gelisah kerana tidak dapat menjalankan sebarang pekerjaan meskipun pulih dari COVID-19. – Agensi