An Se-young juarai Jelajah Dunia Bali

DENPASAR, INDONESIA, 6 DIS – Pemain badminton Korea Selatan, An Se-young merangkul gelaran perseorangan wanita di Pusingan Akhir Jelajah Dunia di Bali pada Ahad, melengkapkan kemenangan berturut-turut berikutan kemenangan di kejohanan Indonesia Masters dan Terbuka Indonesia.

Pemain berusia 19 tahun itu mengejutkan pemain terbaik dari India P.V. Sindhu dengan keputusan 21-16, 21-12 pada musim terakhir kejohanan di pulau peranginan itu.

“Saya merasa sangat gembira kerana berjaya mendapatkan mata di sini. Kemenangan ini boleh menaik taraf pencapaian saya,” kata An selepas perlawanan.

Sementara dalam perlawanan perseorangan lelaki, juara Olimpik dimenangi Viktor Axelsen dari Denmark yang telah mengalahkan pemain dari Thailand Kunlavut Vitidsarn dengan keputusan 21-12, 21-8 di pusingan akhir.

Juara nombor satu dunia yang dinobatkan baru-baru ini, Axelsen juga telah memenangi gelaran Terbuka minggu lepas.

Perlawanan Akhir Jelajah Dunia, yang terakhir daripada tiga kejohanan berturut-turut pada penghujung musim, masih berlangsung di tengah kritikan daripada peminat yang bimbang tentang kesejahteraan atlet selepas kejohanan diadakan secara berturut-turut.

Empat orang pemain termasuk bekas juara dunia Kento Momota tersingkir awal kerana kecederaan. – AFP