Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  Anak Aung Sang Suu Kyi bimbang tentang kesihatannya dalam tahanan

  BANGKOK, 14 SEPT –  Anak lelaki kepada pemimpin Myanmar yang digulingkan, Aung Sang Suu Kyi berkata, dia sentiasa mengelak bercakap dengan media, tetapi kali ini berbeza. Dia semakin bimbang tentang kesihatan ibunya yang berusia 78 tahun yang dipenjarakan dan tentang krisis politik ganas Myanmar, yang disebutnya terdesak.

  “Saya benar-benar ingin mempunyai beberapa bentuk hubungan dengannya supaya saya tahu bahawa dia baik-baik saja, kerana pada masa ini dia tidak mempunyai akses kepada peguamnya,” kata Kim Aris pada kelmarin dalam temu bual video dengan The Associated Press dari rumahnya di London.

  “Dia tidak mempunyai akses kepada doktor peribadinya. Dia tidak membenarkan mana-mana pelawat, setakat yang saya tahu. Dia tidak dibenarkan bergaul dengan banduan lain, yang bermakna dia pada dasarnya berada di bawah satu bentuk kurungan bersendirian.”

  Suu Kyi telah ditangkap pada 2021 apabila tentera merampas kuasa daripada kerajaannya yang dipilih secara demokrasi. Dia telah didakwa dan disabitkan dengan lebih daripada sedozen pertuduhan atas kesalahan yang dikatakan penyokongnya dibuat untuk menghalangnya daripada politik. Dia sedang menjalani hukuman penjara selama 27 tahun.

  Pengambilalihan tentera mencetuskan tentangan besar-besaran awam yang ditindas dengan kejam, mencetuskan perang saudara berdarah yang telah membunuh beribu-ribu orang.

  Aris, 46, berkata dia telah cuba menjauhkan diri dari perhatian selama beberapa dekad, berusaha untuk mengelakkan sebarang aktivisme politik dan “hanya cuba menundukkan kepala dan meneruskan kehidupan keluarga saya.”

  “Saya sentiasa cuba mengelak daripada bercakap dengan media dan (telah) mengelak media sosial sepanjang hidup saya. Tetapi keadaan di Burma pada masa ini benar-benar terdesak,” katanya, merujuk kepada Myanmar dengan nama dahulu. 

  “Hakikatnya, saya tidak dibenarkan untuk berkomunikasi dengan ibu saya sama sekali selama lebih dua setengah tahun sekarang” adalah satu lagi sebab dia bersuara, katanya.

  “Jadi sekarang saya melakukan semua yang saya boleh untuk mencuba dan membantu keadaan dan membawa kesedaran tentang situasi ini kepada dunia yang lebih luas,” katanya. Dia semakin aktif di media sosial dan berkata dia merancang kempen untuk “membawa kesedaran dan pembiayaan untuk tujuan kemanusiaan.”

  Aris berkata, dia pernah mendengar ibunya sakit teruk dan mengalami masalah gusi serta tidak boleh makan. “Dia mengalami pening dan muntah dan tidak boleh berjalan pada satu peringkat.”

  Aris berkata maklumatnya datang daripada media bebas Myanmar dan media sosial. Pejabat Luar Britain dan Palang Merah Antarabangsa telah mencuba dan gagal untuk mengetahui lebih lanjut bagi pihaknya, katanya. Dia telah cuba menghubungi kerajaan tentera Myanmar, termasuk kedutaannya di London, “tetapi saya tidak mendapat sebarang maklum balas daripada mereka. Mereka tidak akan membuka pintu kepada saya.” – AP

  Aris, anak lelaki bongsu Suu Kyi, menyatakan kebimbangan mengenai kesihatan ibunya, yang ditahan ketika kerajaannya digulingkan oleh tentera pada Februari 2021, masih dalam tahanan, nampaknya di penjara di ibu negara Myanmar Naypyitaw. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...