Anak gajah terlindung di pusat penjagaan haiwan Zambia

LUSAKA – Pemburuan gajah secara haram telah menyebabkan pengurangan populasi spesies tersebut dan ia adalah tindakan yang menyalahi undang-undang, selain itu perburuan haram juga memerlukan perhatian lebih bagi anak-anak gajah yang kematian ibu.

Pembunuhan ibu gajah oleh pemburu haram telah menyebabkan anak-anak gajah tanpa penjagaan ibu. Selain perburuan haram, konflik manusia-haiwan juga merupakan ancaman bagi gajah, di mana anak-anak gajah menjadi mangsa utama konflik ini.

Tetapi anak-anak gajah telah mendapat perlindungan di tempat penjagaan yang memberikan keperluan yang diperlukan sehingga haiwan tersebut dewasa. The Elephant Orphanage Project adalah inisiatif di bawah Game Rangers International (GRI), sebuah organisasi pemuliharaan tidak berasaskan keuntungan yang memberi anak-anak gajah sebuah tempat dan keluarga sebelum melepaskannya kembali ke alam liar.

Tempat penjagaan itu ditubuhkan pada tahun 2008 dengan kerjasama Jabatan Taman Negara dan Hidupan Liar Zambia. Sejak itu, 18 ekor anak gajah telah dijaga di pusat penjagaan terletak di Lilayi, selatan Lusaka, ibu kota Zambia. Pada masa ini, empat ekor anak gajah berada di pusat berkenaan setelah penempatan semula dua ekor yang lain baru-baru ini.

Anak-anak gajah dijaga oleh penjaga yang bertindak sebagai ibu kedua. Gajah-gajah berkenaan minum dua liter susu formula dalam botol setiap tiga jam dan akan meminum susu hingga 16 liter setiap 24 jam. Selain itu, gajah dibawa berjalan-jalan di semak berhampiran di mana haiwan itu dibenarkan untuk melihat pokok dan rumput.

Oscar Shumbwamuntu, wakil penjaga, semasa ditemui wartawan. – Xinhua
Penjaga menjaga anak-anak gajah di taman penjagaan gajah di Lilayi, selatan Lusaka, Zambia. – Xinhua

Oscar Shumbwamuntu, salah seorang penjaga yang telah mengusahakan projek ini selama lebih 10 tahun dan kini dilantik sebagai timbalan ketua penjaga. Shumbwamuntu tidak hanya masuk ke taman negara untuk menyelamatkan anak-anak gajah tetapi juga mempunyai tugas untuk memulihkannya daripada trauma setelah menyaksikan ibu gajah dibunuh.

Dia berkata semasa ditemu bual, anak-anak gajah dibawa ke semak di mana haiwan diajar perkara semula jadi seperti merayau dan bermain di lumpur. Mary Muyoyeta, pembantu penyelidik dan pengurus sokongan berkata projek ini mempunyai pelbagai komponen, termasuk jangkauan masyarakat, perlindungan sumber daya dan menyelamatkan hidupan liar, membentuk pendekatan holistik untuk pemuliharaan hidupan liar.

Program jangkauan masyarakat bertujuan untuk memperkasakan komuniti yang tinggal di bersama hidupan liar agar mereka mendapat manfaat dan sekali gus menyumbang kepada pemeliharaan haiwan liar, termasuk gajah.

Komuniti yang tinggal berdekatan kawasan pengurusan permainan telah peka melihat gajah yang kematian ibu di taman nasional dan kemudian memberi amaran kepada pasukan pemantu pergi menyelamatkan haiwan berkenaan.

Menurut Muyoyeta, daripada empat ekor anak gajah yang kini berada di tempat penjagaan, tiga daripadanya kehilangan ibu akibat konflik manusia-haiwan sementara seekor menjadi mangsa perburuan gading.

Jelasnya lagi, masyarakat peka tentang bagaimana berhubungan dengan binatang melalui membuat projek untuk mengurangi konflik manusia-binatang, seperti memperbaiki pagar penternakan agar selamat dari serangan singa.

Selain itu, kaedah berbeza bagi mengusir gajar daripada menyerang tanaman adalah termasuk menanam tanaman yang tidak menarik minat bagi gajah, menggunakan penghalau gajah buatan sendiri dan penggunaan serbuk cili, hon udara dan lampu untuk mengusir gajah.

Masyarakat juga diajar dengan aktiviti yang mampu menjana pendapatan bagi mencegah mereka terlibat dalam perburuan haram.

Ketika ini, projek ini bergantung kepada penderma untuk pembiayaannya sementara mekanisme pembiayaan lain termasuk bayaran harian yang dikenakan pada orang ramai yang pergi melawat haiwan di tempat penjagaan. Projek ini mempunyai platform tinjauan di pintu masuk tempat penjagaan.

Projek ini juga mempunyai sistem adopsi maya di mana orang ramai boleh mengadopsi anak gajah secara individu dengan kos AS$68 setiap tahun.

Sejak itu Muyoyeta meminta lebih banyak sokongan kewangan kerana menjaga anak-anak gajah memerlukan banyak wang. Dia kemudian meminta perlindungan gajah yang terancam untuk melindungi haiwan berkenaan bagi generasi akan datang. – Xinhua