Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  Anak ikan lumba-lumba baru lahir dikesan di Sungai Mekong

  PHNOM PENH, 4 NOV – Seekor anak ikan lumba-lumba Irrawaddy, Sungai Mekong yang baru lahir dikesan kelmarin, menjadikan jumlah keseluruhan anak ikan lumba-lumba yang baru lahir di Kemboja kepada lapan setakat tahun ini, menurut Kementerian Pertanian, Perhutanan dan Perikanan.

  Anak ikan lumba-lumba baharu itu dilihat oleh pengendali bot pelancong pada petang kelmarin di kolam ikan lumba-lumba Kampi di timur laut Sungai Mekong wilayah Kratie, sambil berenang bersama enam ikan lumba-lumba dewasa, kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

  “Anak ikan lumba-lumba baharu itu berusia kira-kira dua hari,” katanya.

  Menurut kementerian tersebut, enam anak ikan lumba-lumba direkodkan pada 2022, dan jumlah yang sama juga dilaporkan pada 2021.

  Ikan lumba-lumba Irrawaddy Mekong telah disenaraikan sebagai sangat terancam dalam Senarai Merah Spesies Terancam Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Alam Semula Jadi (IUCN) sejak 2004.

  Dianggarkan terdapat kira-kira 90 ikan lumba-lumba Irrawaddy tinggal di sepanjang saluran utama Sungai Mekong sepanjang 180km di wilayah Stung Treng dan Kratie di timur laut Kemboja. – Xinhua

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...