Anak patung Barbie hormati pencipta vaksin

LONDON, 4 OGOS – Syarikat gergasi permainan Mattel hari ini mengatakan ia berharap dapat ‘memberi inspirasi kepada generasi seterusnya’ setelah membuat model boneka Barbie yang ikonik untuk menghormati Sarah Gilbert, pencipta bersama vaksin koronavirus Oxford / AstraZeneca.

Gilbert mengatakan bahawa dia mendapat berita “sangat pelik tetapi berharap kanak-kanak yang melihat Barbie saya akan menyedari betapa pentingnya kerjaya dalam sains untuk membantu dunia di sekitar kita.

“Keinginan saya adalah agar anak patung saya menunjukkan kepada anak-anak kerjaya yang mungkin tidak mereka sedari, seperti ahli vaksin.”

Syarikat mainan itu mencipta model untuk menghormati lima wanita lain dalam bidang sains: pekerja penjagaan kesihatan AS, Amy O’Sullivan dan Audrey Cruz, juru kempen Kanada, Chika Stacy Oriuwa, penyelidik Brazil, Jaqueline Goes de Jesus, dan pakar perubatan Australia, Kirby White.

“Barbie menyedari bahawa semua pekerja barisan depan telah membuat pengorbanan yang luar biasa ketika menghadapi wabak dan cabaran yang besar,” kata Lisa McKnight, naib presiden kanan Barbie dan anak patung di Mattel.

“Untuk menghargai usaha mereka, kami berkongsi cerita dan memanfaatkan platform Barbie untuk memberi inspirasi kepada generasi seterusnya terhadap wira ini dan memberi mereka penghargaan.

“Harapan kami adalah untuk memelihara dan meningkatkan imaginasi anak-anak yang memainkan jalan cerita mereka sendiri sebagai wira.” – AFP

Model boneka Barbie yang ikonik untuk menghormati Sarah Gilbert, pencipta bersama vaksin koronavirus Oxford / AstraZeneca. – AFP