Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Anak yatim Afghanistan bertemu semula dengan keluarga

  DOHA, 28 MAC – Seorang kanak-kanak Afghanistan yang dimasukkan ke dalam penerbangan pemindahan dari Kabul pada 2021 selepas ibu bapanya meninggal dunia dalam letupan bom telah disatukan semula dengan saudara-mara di rumah anak yatim di Qatar.

  Gadis kecil itu, yang kini dipercayai berusia kira-kira 21 bulan dan diberi nama Maryam oleh rumah anak yatim itu, bertemu bapa saudaranya, Yaar Mohammad Niazi dan abang serta dua adiknya sekali lagi buat kali pertama.

  Pertemuan semula penuh air mata itu menamatkan pencarian terdesak untuk Maryam sejak huru-hara Ogos 2021 apabila Taliban menguasai ibu negara Afghanistan, mencetuskan pe-nerbangan besar-besaran yang panik.

  Ibu bapa Maryam adalah antara yang cuba melarikan diri bersama empat anak mereka apabila mereka terbunuh dalam letupan bom besar dan pertempuran senjata di lapangan terbang Kabul yang meragut 183 nyawa pada 26 Ogos.

  Gadis kecil itu, yang bernama Aliza, baru berusia beberapa minggu ketika ibu dan bapanya meninggal dunia dalam serangan yang didakwa oleh kumpulan Negara Islam (IS).

  Di tengah-tengah pembunuhan beramai-ramai itu, seorang remaja lelaki mengambil dan membawanya ke dalam penerbangan tentera AS yang membawa warga Afghanistan dan ekspatriat terkandas ke Doha, kata seorang pegawai Qatar.

  Dia menemui rumah baharu di rumah anak yatim Dreama Qatar, manakala abang dan dua kakaknya tinggal di Afghanistan.

  Maryam adalah anak bongsu daripada kira-kira 200 kanak-kanak Afghanistan yang dipindahkan bersendirian dalam penerbangan yang membawa puluhan ribu orang keluar dari Afghanistan.

  Agensi kanak-kanak PBB dengan cepat dikepung dengan permintaan terburu-buru daripada keluarga di Afghanistan mencari saudara-mara yang hilang. – AFP

  Maryam bertemu semula dengan bapa saudara dan adik-beradiknya di rumah anak yatim di Doha pada 27 Mac. – AFP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -