Monday, March 27, 2023
29.9 C
Brunei

-

Anggur bantu kurang risiko kanser usus

KAJIAN yang dilakukan oleh seorang pakar penyelidik daripada Universiti Pennsylvania, Amerika Syarikat, Dr. Jairam K.P. Vanamala mendapati, pengambilan buah anggur dalam diet makanan harian dapat mengurang risiko individu daripada penyakit kanser.

Perkara tersebut berlaku disebabkan oleh kewujudan sel resveratrol di dalam kulit dan biji anggur yang dipercayai mampu membunuh sel kanser.

“Menerusi kajian yang dilakukan, kami dapati sel resveratrol yang terdapat di dalam anggur mampu mencegah dan mengubat individu yang diserang kanser usus. Malah, kombinasi unik di dalam anggur juga tidak akan menyebabkan penularan penyakit-penyakit berjangkit yang lain,” jelasnya.

Bagaimanapun, jelas Vanamala lagi, kajian tersebut masih lagi diperingkat awal dan memerlukan penyelidikan lanjut.

“Jika penemuan ini berhasil, kami akan mengolahnya menjadi ubat dalam bentuk pil bagi menghilangkan penderitaan yang dialami oleh penghidap kanser usus,” jelasnya.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -