Anjing pandu bantu pelari cacat penglihatan

WEST SAND LAKE, NY – Peraturan penjarakan sosial boleh menjadikan latihan menjadi satu cabaran bagi pelari cacat penglihatan yang memerlukan sukarelawan yang ditambat sebagai panduan.

Tetapi Thomas Panek tidak berhadapan masalah kerana mempunyai seekor anjing jenis Labrador retriever bernama Blaze, seekor anjing pembimbing atau lebih dikenali sebagai anjing pandu.

“Saya melakukan semua perkara yang biasanya dilakukan seseorang yang normal, kecuali saya melakukannya dengan bantuan seorang sahabat yang kebetulan mempunyai beray 77 paun berbulu kuning lembut,” kata Panek.

Panek, pelari cacat penglihatan dengan dinding rumahnya dipenuh pita dari maraton yang dia jalani bersama pembimbing manusia, mengembangkan program latihan pandu larian bersama anjing lima tahun yang lalu setelah dia menjadi presiden dan CEO Guiding Eyes for the Blind di pinggir bandar New York. Tahun lalu, dia menjadi pelari cacat penglihatan pertama yang menamatkan larian di New York City Half Marathon yang dipandu sepenuhnya oleh anjing.

Sekarang, dia mengatakan bahawa anjingnya Blaze memainkan peranan penting dalam menjaga gaya hidup sihat di tengah penutupan gim dan sekatan lain akibat pandemik.

Megan Hale, seorang pelajar yang mempunyai masalah penglihatan kongenital, berdiri di trek larian sekolah menengah berhampiran rumahnya di West Sand Lake, NY bersama anjing pembimbingnya, Hero. – AP
Gambar bertarikh 23 Julai 2020, menunjukkan Thomas Panek, CEO of Guiding Eyes for the Blind (kanan tengah) berlari bersama anjing pandunya jenis Labrador retriever, Blaze di Central Park, New York. – AP
Thomas Panek memasukkan tiang aluminium ke baju ves anjing pandunya yang direka khas. – AP
Thomas Panek menyimbah air ke badan Blaze selepas melakukan larian. – AP

“Program anjing pandu lari sangat penting sekarang bukan hanya untuk kesihatan fizikal tetapi juga kesejahteraan emosi,” kata Panek dalam wawancara Zoom baru-baru ini.

“Bagi orang-orang yang berlari pada masa lalu dan harus berhenti berlari kerana pandemik, ini memungkinkan mereka untuk terus berolahraga.”

Panek selalu menjadi pelari dan terus bersaing dalam perlumbaan jalan setelah dia kehilangan penglihatan akibat keadaan genetik semenjak berusia awal 20an. Seperti pelari cacat penglihatan lain, dia bergantung kepada sukarelawan yang memegang penambat pendek untuk memimpin jalan.

“Saya memiliki beberapa ekor anjing pandu dan saya selalu mahu berlari bersama mereka, tetapi saya perlu mengikut peraturan,” kata Panek. Secara lazimnya, ramai mengatakan anjing tidak akan dapat menavigasi dengan selamat ketika berlari dan mungkin menjejaskan kesihatan haiwan ini. “Tidak ada program anjing pandu di dunia yang membolehkan anda berlari dengan anjing pandu anda,” katanya.

Dia merancang untuk mengubahnya ketika dia memimpin Guiding Eyes dan pelari yang cacat penglihatan memintanya untuk mempertimbangkan program anjing pandu bagi larian.

“Saya bercakap dengan pelatih saya dan kebanyakan mereka mengatakan tidak mungkin, tetapi saya katakan jom kita mencuba dan melihat apa yang berlaku,” kata Panek.

Langkah pertama adalah untuk mereka semula tali pinggang anjing.

“Tali pemandu tradisional Harness adalah kulit dan logam, lebih seperti pelana di kuda dan kereta,” kata Panek. “Anda bertahan dan ditarik. Tidak sesuai untuk pergerakkan. Dan ia menyekat bahu anjing. “

Pelatih bekerjasama dengan pembuat peralatan yang berkaitan dengan anjing, Ruff Wear untuk mengembangkan baju ves nilon ringan yang membolehkan anjing bergerak dengan pelbagai gerakan. Ikatan ski Nordic yang diubahsuai pada baju ves menghubungkan tiang aluminium yang boleh disesuaikan dengan pegangan tangan yang ergonomik. Penyediaannya selesa untuk anjing, membolehkan lengan pelari berayun secara semula jadi dan memberikan maklum balas yang lebih baik daripada tali pinggang tradisional, kata Panek.

“Perkara kedua adalah membuktikan bahawa ia selamat,” kata Panek. Pasukan latihan berusaha membina daya tahan, menghindari rintangan dan teknik belajar seperti “shore lining,” mengikuti sisi kiri jalan.

“Apa yang kami pelajari sungguh luar biasa, memberi inspirasi, hampir ajaib,” kata Panek. “Anjing-anjing itu mampu memandu dengan lebih pantas. Sebenarnya, beberapa ekor anjing lebih menikmatinya, dan kerja panduannya yang lain menjadi lebih tepat.”

Panek telah memberikan pembentangan mengenai program ini untuk membimbing organisasi anjing di seluruh dunia, mendorong orang lain untuk menggunakan teknik latihan dan menggunakan peralatan.

Guiding Eyes mempunyai sekitar 300-400 pemohon setahun untuk anjing pandu dan mampu melayani sekitar 150 orang, kata Panek.

Kira-kira 10 hingga 15 peratus pemohon mahukan anjing dilatih sebagai anjing pandu larian dan juga untuk pengemudian asas. Organisasi ini kini mempunyai 44 ekor anjing pandu larian aktif di 18 negeri dan kira-kira 40 orang menunggu memiliki seekor daripadanya.

Organisasi ini mempunyai program perumahan di kampusnya di Yorktown Heights, di utara Bandar New York, di mana pelanggan belajar bekerja dengan anjing pandu mereka. Guiding Eyes menganggarkan bahawa ia memerlukan kira-kira AS$50,000 untuk membesarkan dan melatih setiap anjing dan memberikan perawatan seumur hidup, dengan semua dana dari sumbangan.

“Ada banyak cabaran untuk dapat memberikan anjing pandu kepada orang sekarang,” kata Panek. “Kami mempunyai banyak anjing yang terlatih sepenuhnya dan bersedia untuk digunakan, tetapi tidak dapat menyatukan anjing ini dengan tuan baharunya kerana sekatan perjalanan dan kuarantin.

Apabila pengendali lulus dari Guiding Eyes, pelatih terus memberikan sokongan.

“Mereka pulang, belajar jalan yang ingin mereka lalui, dan kami pergi serta mengesahkannya,” kata Mike Racioppo, pakar anjing pandu larian dari Guiding Eyes yang berada di rumah pengendali Megan Hale di pinggir bandar Albany, West Sand Lake baru-baru ini. “Kami ingin memastikan anjing itu dapat melakukannya dengan selamat.” – AP