Antara jalan termahal di dunia dibina di Montenegro

MATESEVO – Dua jalan baharu amat mengagumkan yang dibina menuju ke terowong gunung tinggi di atas sebuah kampung Montenegro, merupakan projek bernilai satu bilion dolar yang dibiayai oleh China.

Kerajaan telah membelanjakan sekitar AS$944 juta pinjaman dari China untuk menyelesaikan pembinaan jalan raya pertama, hanya 41 kilometer, menjadikannya antara jalan termahal di dunia.

Pekerja China telah menghabiskan selama enam tahun menembusi terowong melalui batu pejal dan mendirikan tiang konkrit di atas gaung, tetapi jalan yang dibina itu belum lagi siap dibina.

Hampir 130 kilometer masih perlu dibina dengan kos sekurang-kurangnya satu AS$1.2 bilion.

“Pembinaannya kelihatan mengagumkan, tetapi kita tidak boleh berhenti di sini,” kata Dragan, 67, yang bersara dan tinggal di kampung Matesevo.

Pembinaan jalan raya pertama, hanya sepanjang 41 kilometer, menjadikannya antara yang termahal di dunia di atas sebuah kampung Montenegrin. – AFP
Pemandangan dua jalan baharu dibina yang cantik yang terletak di atas sebuah kampung Montenegrin. – AFP
Hampir 130 kilometer masih perlu dibina dengan kos sekurang-kurangnya satu AS$1.2 bilion. – AFP

“Ia seperti membeli sebuah kereta mahal dan membiarkannya di garaj.”

Pengkritik mempersoalkan bagaimana jalan raya yang lain akan dibayar dan menyoroti kerosakan persekitaran yang disebabkan oleh pembinaan serta tuduhan rasuah kerana pembinaan itu.

Tetapi penduduk tempatan cenderung untuk bercakap positif.

“Kisah ini mempunyai kebaikan bagi kami penduduk kampung. Ada yang berjaya menjual tanah dan meninggalkannya, yang mustahil dilakukan sebelumnya,” kata seorang penduduk kampung, yang rumah dua tingkatnya sekarang terletak beberapa meter dari tiang-tiang konkrit gergasi bagi membina jalan raya empat lorong itu.

“Saya berjaya menjual sayur-sayuran dan ayam kepada pekerja,” tambah lelaki yang tidak mahu disebutkan namanya itu, serta menyatakan gumpalan kotoran dari tapak pembinaan menghentikan sungai daripada berlaku banjir.

Bahagian jalan yang menghubungkan Matesevo dengan sebuah bandar berhampiran ibu kota Podgorica paling sukar untuk dibina akan dibuka pada bulan November.

Tetapi jalan itu dimaksudkan untuk menghubungkan pelabuhan di Bar Adriatik di selatan dengan sempadan Serbia di utara, dengan tujuan agar orang Serbia kemudian akan memperluaskannya ke ibu kota mereka, Belgrade.

Tidak jelas dari mana wang itu akan datang atau bagaimana Montenegro sebuah negara dengan pendapatan KDNK 4.9 bilion euro akan membayar hutang itu kepada China.

Sekiranya Montenegro tidak dapat membayar, ia akan menghadapi timbang tara di Beijing dan dapat dipaksa untuk melepaskan kawalan terhadap infrastruktur utama, menurut salinan kontrak yang dilihat oleh AFP.

Tetapi pegawai China dengan tegas menolak kerana itu sebahagian dari pelaburan di Montenegro dan wilayah yang lebih luas.

“Kerjasama ini saling menguntungkan,” kata kedutaan China ke Montenegrin dalam satu kenyataan bulan lalu.

“Jika seseorang meletakkan label negatif pada pelaburan China, itu bukan hanya tidak adil bagi China, tetapi juga tidak menghormati negara.”

Dengan pembayaran pertama Montenegro yang dijadualkan pada bulan Julai, ia boleh menjadi negara Eropah pertama yang menguji tuntutan tersebut.

“Jika kita tidak menemukan sumber dana untuk membangun, maka kita berdepan masalah besar,” kata Menteri Infrastruktur Mladen Bojanic, mengatakan dia berkomitmen untuk menyelesaikan jalan tersebut.

Bojanic kini berusaha untuk mendapatkan pertolongan dari Kesatuan Eropah (EU) untuk menyelamatkan projek itu.

Pertanyaan lebih lanjut telah diajukan mengenai kesan alam sekitar setelah kerja-kerja pembinaan merosakkan hamparan sungai yang dilindungi UNESCO berhampiran Matesevo, firma China bersetuju untuk membiayai kerja untuk memperbaiki kerosakan tersebut.

Kerajaan sekarang mengakui pendapatan dari tol bahkan tidak akan merangkumi penyelenggaraan tahunan jalan raya, yang dianggarkan bernilai 77 juta euro (AS$94 juta). – AFP