Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Antara seni dan realiti

  KUALA LUMPUR – Apabila menyentuh karya artis kontemporari Kide Baharudin, awda pasti tertarik dengan catan berus berwarna-warni dan rona terang pada mulanya.

  Tetapi sebaik sahaja awda melangkah lebih dekat dan benar-benar melihat karyanya, awda akan mendapati keajaiban dalam ketidaksempurnaan warna yang menyimpang di atas garis dan makna bercelaru daripada butiran cetusan pemikiran yang tidak memperlihatkan keceriaan luaran karyanya.

  Dalam pameran solo keduanya Kulu Kilir, kini dipamerkan di Galeri Puteh di Kuala Lumpur, Kide mengubah pemerhatian peribadinya tentang dunia di sekelilingnya di atas kanvas.

  Karya baharunya – daripada kanvas besar kepada yang lebih kecil – mempamerkan nada yang lebih suram dan reflektif.

  Pameran itu berbeza daripada pameran solo sulung Sa Hari-Hari berinspirasikan nostalgia pada Julai 2021 (yang mempunyai penonton terhad kerana sekatan pandemik) dan pameran pop up pelbagai budaya Pe’el pada September 2020, yang memberikan orang ramai imbasan kepada seorang artis muda yang makin meningkat naik dalam litar galeri.

  Kide berdiri bersebelahan karya seni bertajuk ‘Jahang’ di studionya di Seremban. – Gambar ANN/The Star
  Pengunjung melihat karya ‘Dalam Pejabat Tanah’. – Gambar ANN/The Star
  Gambar ANN/The Star
  Karya seni ‘Tunggu Siapa Tu?’ (akrilik pada kayu dan tingkap antik). – Gambar ANN/The Star
  Arca ‘Termenung Di Tengah Jalan’ dibuat daripada botol plastik kitar semula dan konkrit. – Gambar ANN/The Star
  ‘Busker’ daripada akrilik, paku dan tali keluli pada kayu dan objek ditemui. – Gambar ANN/The Star
  Gambar ANN/The Star

  “Apa yang ingin saya sampaikan dalam pameran solo ini merupakan respons spontan atau reaksi saya terhadap masyarakat dan segala-galanya dalam pengembaraan saya di seluruh Malaysia dan luar negara,” kata Kide, 33, mengenai pameran terbaharunya.

  Terdapat banyak karya yang menarik perhatian penonton dianggap sebagai biasa dan ilusi, mengingatkan mengenai halaman daripada buku Where’s Wally?, tetapi terdapat juga pameran yang memberikan perasaan asas tentang isu sosial, politik dan birokrasi kerajaan dengan karya tertentu.

  Sebagai contoh, perkhidmatan awam menerima pujian dalam karya Dalam Pejabat Tanah, yang diilhamkan daripada pengalaman Kide sendiri di Pejabat Tanah.

  “Penantian adalah amat lama dan terdapat pelbagai jenis orang di sana. Malah ada yang sampai bergaduh! Jadi saya bermula dari adegan itu dan menyuntik cebisan idea berdasarkan imaginasi saya,” kongsinya.

  Ketagihan telefon pintar, kadang-kadang dikenali sebagai ‘nomophobia’, juga dipaparkan dalam karya bertajuk Tunduk Hormat. Ia adalah karya yang boleh dikaitkan dengan ramai rakyat Malaysia.

  Dalam ‘warna landskap’ akriliknya yang kompleks, awda akan mendapati diri awda leka dalam perincian rutin harian – gerai tepi jalan yang menjual makanan panas, pemburu murah yang mencari item murah di kedai jimat, jurang kelas antara mereka yang mempunyai wang dan yang tidak.

  Kide menekankan bahawa satu aspek baharu dalam pameran ini berbanding pameran sebelumnya adalah ia merangkumi dua arca: Termenung Di Tengah Jalan dan Keluarga Di Tepi Jalan, yang diperbuat daripada botol plastik kitar semula dan konkrit.

  Kedua-dua karya itu menumpu pada subjek sekitar gelandangan dan isu kesihatan mental.

  Di sini, di sana, di mana-mana

  Jika pameran solonya SaHari-Hari sebelum ini adalah penerokaan rasa nostalgia melalui kisah-kisah lama dan foto keluarga, maka Kulu Kilir, yang menampilkan lebih 50 karya seni, merupakan catatan pengalamannya pada masa kini dan tentang dirinya mengambil iktibar daripada kehidupannya, menyaksikannya bermula sebagai artis cetakan dengan corak aneh ‘Malaysiana’ dan muzik pop yeh yeh lebih 10 tahun lalu.

  Pernah menjadi ‘orang luar’ dalam dunia seni, Kide kini menjadi artis tetap, dengan peminat berbilang generasi.

  Kide yang lahir di Kuala Pilah, Negeri Sembilan juga tidak terlepas daripada memasukkan unsur-unsur negeri kelahiran dalam karyanya.

  Tajuk pameran baharu beliau diambil daripada slanga yang digunakan di Negeri Sembilan, singkatan untuk ‘ke hulu, ke hilir’ (untuk mengembara ke hulu dan ke hilir).

  Dari segi sejarah, frasa itu lahir daripada hubungan masyarakat Melayu yang mendalam dengan sungai, yang merupakan pengangkutan utama pada masa itu, tetapi menurut Kide, ia lebih berkonotasi negatif pada zaman moden dan sering digunakan untuk mengadu tentang belia yang melepak tanpa tujuan di bandar, membuang masa.

  Kide, bagaimanapun, melihat perjalanannya sebagai mengambil masa dan ruang untuk meneliti dunia yang kita diami.

  “Karya untuk pameran ini juga tercetus oleh isu semasa yang saya lihat sejak beberapa tahun lalu dalam akhbar, televisyen dan media sosial,” kata artis berpangkalan di Seremban itu, yang sudah berkahwin dengan Syafiqah Sharom, lebih dikenali sebagai Ika.

  “Saya sentiasa mempunyai keinginan mendalam untuk memahami orang dari semua lapisan masyarakat – pada masa kini dan dari masa lalu, serta mereka di kampung dan bandar yang sibuk. Cara terbaik saya mengekspresikan diri saya adalah melalui seni, jadi Kulu Kilir adalah cerminan fikiran dan perasaan saya.”

  Kide menambah bahawa dia tidak merancang terlebih dulu karyanya, jadi apabila dia sedang mengerjakan sesuatu, tiada apa yang akan menghalangnya.

  “Saya bukan seorang yang cerewet mengenai teknik, jadi jika berus saya patah, saya akan menggunakan apa sahaja yang saya ada, seperti putik kapas atau tangan saya. Apa yang penting adalah menceritakan kisah yang ada dalam kepala saya.”

  Kecintaan terhadap penerokaan

  Bercakap tentang perjalanan dan proses mencipta karya untuk pameran itu, Kide menjelaskan bahawa kali ini, dia mahu mencabar kuasa pemerhatian dan imaginasinya.

  “Ada kalanya saya pergi ke suatu tempat dan mengosongkan fikiran untuk menyelami persekitaran saya – daripada orang ramai, pemandangan dan makanan kepada budaya, bahasa dan bunyi.

  “Kemudian saya akan mengasah apa yang saya rasa dan bagaimana perasaan saya pada masa itu, sama ada halangan atau kejayaan, kekalahan atau kemenangan, yang menyedihkan, yang lucu. Adanya kematian dan juga keajaiban,” kata Kide. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...