Wednesday, December 6, 2023
30 C
Brunei

  -

  Antara tempat paling menyeramkan di Malaysia

  MALAYSIA – Terdapat banyak tempat di seluruh dunia yang dikatakan berhantu, dan Malaysia tidak terkecuali.

  Daripada bangunan yang kelihatan menyeramkan kepada rumah agam usang yang terbiar, terdapat banyak mercu tanda pelancongan di Malaysia.

  Villa Nabila, Johor

  Villa Nabila terletak di atas bukit di Johor Bahru, menghadap ke Teluk Danga. Vila ini sangat usang dan dilitupi dedaunan yang terlalu tebal, akibat ditinggalkan selama lebih 40 tahun.

  Walaupun terdapat banyak maklumat mengenai tempat itu, kebanyakannya adalah khabar angin. Hakikatnya, tidak ada bukti sebenar siapa yang membina tempat itu, siapa pemiliknya atau apa sebenarnya yang berlaku yang menyebabkannya ditinggalkan.

  Dilaporkan, terdapat dokumentasi yang menunjukkan bahawa tempat itu pernah dipanggil ‘Istana Christine’, tetapi itu tidak pernah disahkan.

  Versi cerita yang paling terkenal adalah benar-benar mengerikan. Dikatakan, vila itu pada asalnya dimiliki oleh pasangan kaya yang menamakan tempat itu sempena nama anak tunggal mereka, Nabila.

  Di George Town Pulau Pinang, terdapat sebuah sekolah terbiar yang dikenali sebagai Shih Chung Branch School. – ANN/The Star
  Juga dikenali sebagai 99 Door Mansion oleh penduduk tempatan, Caledonia House terletak di dalam Estet Byrom di Nibong Tebal, Pulau Pinang. – ANN/The Star
  Pintu masuk taman tema pertama di Malaysia, Mimaland, masih berdiri ke hari ini. – ANN/The Star

  Apabila pasangan itu meninggal dunia secara tragis, semua harta mereka diwariskan kepada Nabila. Pembantu rumah mereka kemudian membunuh Nabila untuk mendapatkan kekayaan untuk kepentingan dirinya.

  Dia menyumbat mayat ke dinding rumah utama sehinggakan kawasan itu dikatakan dihantui oleh roh Nabila.

  Versi lain cerita menyatakan bahawa pembantu rumah membunuh seluruh keluarga dan mengebumikan mayat mereka di dalam kawasan rumah. Hakikat bahawa tiada siapa yang mengetahui kisah sebenar adalah perkara yang benar-benar menarik di sini.

  Sesetengah orang yang telah melawat Villa Nabila (termasuk pemburu hantu dan peminat pelancongan gelap) mengatakan bahawa tempat itu memberikan ‘aura’ yang pelik, walaupun kebanyakannya tidak dapat menjelaskan atau menggambarkan perasaan itu.

  Caledonia House, Pulau Pinang

  Juga dikenali sebagai 99 Door Mansion oleh penduduk tempatan, Caledonia House terletak di dalam Estet Byrom di Nibong Tebal, Pulau Pinang. Ia adalah rumah agam berusia 158 tahun dengan misteri pembunuhan yang tidak dapat diselesaikan.

  Rumah agam itu dibina sekitar tahun 1840an dan dikatakan dimiliki oleh keluarga British yang kaya bernama Ramsdens. Hartanah itu dipanggil 99 Door Mansion kerana ia mempunyai 10 bilik, setiap satu dengan enam pintu, dan banyak pintu di bahagian lain bangunan.

  Pada 1948, pemiliknya John St Maur Ramsden, yang pernah menjadi pengarah urusan Kumpulan Ladang Getah Pulau Pinang, dikatakan telah ditembak dua kali di belakang kepalanya ketika dia menaiki tangga di rumahnya.

  Dilaporkan terdapat ramai suspek dalam kes itu, dan beberapa siri perbicaraan mahkamah telah berlaku, tetapi tiada sesiapa yang pernah didapati bersalah, kes itu masih belum diselesaikan hari ini. Selepas kejadian tragis itu, rumah agam itu dibiarkan kosong dan tidak dijaga.

  Pada tahun 1960an, dikhabarkan bahawa seorang bomoh memasuki premis itu dan mengamalkan ilmu sihirnya di sana, membuka ‘pintu ke-100’ rumah agam itu, sebagai cara untuk berhubung dengan roh dunia lain.

  Hari ini, Estet Byram dimiliki oleh S.J. Lee (menurut myPenang) dan mempunyai penjaga tetap. Amanah Warisan Pulau Pinang dan majlis tempatan telah mendesak agar rumah agam itu diiktiraf sebagai bangunan warisan, walaupun tiada maklumat terkini mengenai perkara ini.

  Muzium Perang Pulau Pinang

  Terletak di Bukit Batu Maung, Muzium Perang Pulau Pinang pernah menjadi kubu Tentera British pada tahun 1930an. Apabila Perang Dunia Kedua berlaku, kubu itu telah diambil alih oleh tentera Jepun dan menukar tempat itu menjadi pangkalan tawanan perang.

  Dikatakan bahawa seorang algojo Jepun yang garang, Tadashi Suzuki telah memenggal kepala tentera dan penduduk tempatan dengan pedang, dan menyeksa lebih 100 orang di sana. Tempat tertentu di mana pemenggalan kepala dikatakan berlaku dikenali sebagai Bukit Hantu.

  Hari ini, muzium ini dibuka kepada orang ramai sebagai tarikan pelancongan gelap dengan replika peralatan dan alat penyeksaan.

  Mimaland, Selangor

  Mimaland, atau Malaysia In Miniature Land, merupakan taman tema rasmi pertama di Malaysia yang dibuka pada tahun 1975. Terletak di Gombak, Selangor, taman tema itu dikelilingi oleh hutan hujan tropika dan mempunyai kolam besar di tengahnya.

  Selama hampir dua dekad, taman ini menjadi tempat yang popular untuk dikunjungi oleh penduduk tempatan dan asing. Walau bagaimanapun, pada Januari 1993, tragedi berlaku apabila seorang pelancong Singapura lemas di dalam kolam.

  Pada tahun berikutnya, tanah runtuh berlaku yang menyebabkan tempat itu bertambah buruk. Terdapat juga isu keselamatan.

  Taman itu ditutup buat sementara waktu untuk pengubahsuaian dan penambahbaikan, tetapi kos dan penyelenggaraan terlalu tinggi bagi pemilik dan mereka secara rasmi menutup tempat itu pada tahun 1994.

  Mimaland telah ditinggalkan sejak itu dan sebahagian besar taman itu kini kembali menjadi hutan, dengan pokok-pokok dan tumbuhan tumbuh liar di dalam harta tanah itu.

  Terdapat dakwaan tentang kejadian pelik dan misteri yang berlaku di sana juga, tetapi hari ini, orang yang ingin tahu yang melawat Mimaland kebanyakannya hanya berminat untuk mencari alat tersembunyi taman itu, terutamanya dinosaur.

  Kellie’s Castle, Perak

  Kellie’s Castle merupakan tarikan pelancong yang terkenal di Perak. Rumah agam itu dibina dan dimiliki oleh warga Scotland William Kellie Smith, yang malangnya meninggal dunia akibat radang paru-paru semasa perjalanan ke Portugal pada tahun 1926, sebelum rumah agam itu siap (pembinaan bermula pada tahun 1915). Ia kemudiannya ditinggalkan selama hampir 80 tahun sebelum ia dijadikan tarikan pelancong.

  Smith telah meninggalkan segala-galanya, termasuk Istana Kellie, kepada isteri dan dua anaknya. Bagaimanapun, keluarganya tidak mahu kembali ke Tanah Melayu ketika itu, sebab itulah rumah agam itu ditinggalkan.

  Terdapat banyak khabar mengelilingi rumah agam itu, salah satunya melibatkan tentera Jepun. Dikatakan Jepun menggunakan kawasan itu semasa perang untuk menyeksa, dan kemudian membunuh tahanan. Ramai orang telah mendakwa bahawa mereka melihat roh berkeliaran di lorong, manakala ada yang dilaporkan telah melihat lembaga hantu dalam gambar-gambar tempat itu.

  Shih Chung Branch School, Pulau Pinang

  Di George Town Pulau Pinang, terdapat sebuah sekolah terbiar yang dikenali sebagai Shih Chung Branch School. Bangunan lima tingkat itu dibina pada tahun 1880an oleh anak seorang saudagar kaya, yang mewariskan tempat itu kepada anak saudaranya selepas kematiannya.

  Pada tahun 1908, ia telah dijual kepada hartawan hartanah, yang memajakkannya kepada syarikat lain, salah satunya dilaporkan adalah Bellevue Boarding House. Beberapa tahun kemudian, bangunan itu diubah menjadi sebuah hotel besar bernama Raffles By The Sea, yang kemudiannya ditukar kepada Hotel Norman.

  Sebahagian daripada hotel itu kemudiannya digunakan sebagai sekolah perempuan sehingga tahun 1920.

  Apabila Hotel Norman ditutup, bangunan itu telah disewakan kepada Sekolah Inggeris Kerajaan tetapi semasa Pendudukan Jepun, ia telah dipindahkan ke tempat lain, dan ia telah dijadikan pejabat pentadbiran tentera.

  Dikatakan bahawa orang ramai diseksa dan dipukul sehingga mati di dalam bangunan itu, yang kemudian membawa kepada khabar tempat itu dihantui oleh roh yang resah.

  Apabila bangunan itu dibaiki selepas perang, dua tingkat atasnya telah dirobohkan dan kemudian digunakan untuk menempatkan sekolah Shih Chung, sehingga awal 1990an, apabila ia berpindah ke bangunan lain berdekatan. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...