Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Anwar kongsi pengalaman dengan Sir Alex Ferguson

KUALA LUMPUR, 31 JAN – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, berkongsi pengalaman dengan pengrus legenda pasukan Manchester United, Sir Alex Ferguson, untuk dicontohi persatuan dan badan sukan di negara ini dalam membangunkan bakat individu dalam sukan.

Bercakap pada Majlis Anugerah Sukan Negara 2021 di sini, hari ini, Anwar, yang mengimbau perbualan dengan Ferguson selepas dipertemukan oleh bekas Naib Presiden, Amerika Syarikat (AS), Al Gore di New York suatu ketika dahulu, berkata antara yang paling diingati adalah bagaimana pengurus tersohor itu menjadikan amalan kasih sayang dan saling menghormati sebagai paksi membentuk sebuah pasukan yang berjaya.

“Bukan mudah untuk kumpul dan satukan pemain daripada pelbagai negara dengan latar belakang sosiobudaya, agama dan cara hidup yang berbeza sebelum datang ke Manchester United.

“Alex Ferguson berkata sebagai ketua, kita mesti ada sikap kasih sayang dan hormati perbezaan yang ada dalam kalangan pasukan dan dari situ, barulah dia dapat membentuk hubungan erat sesama pemain biarpun mereka datang dari latar belakang yang pelbagai,” katanya.

Majlis berprestij itu di Majlis Sukan Negasra (MSN), Bukit Jalil, di sini, dihadiri oleh Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh, timbalannya, Adam Adli Abd Halim, Presiden Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Tan Sri Mohamad Norza Zakaria serta kepimpinan persatuan dan badan sukan negara.

Mengulas lanjut, Anwar berkata sikap terbuka Ferguson dalam menjaga hak dan kebajikan pemain wajar dicontohi pengurus dan pentadbir sukan di negara ini dalam pengurusan serta pembangunan atlet masing-masing. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -