Friday, March 31, 2023
23.2 C
Brunei

-

Anwar: Pengukuhan dolar AS tidak jejas pendapatan kerajaan

KUALA LUMPUR, 14 MAC – Pengukuhan dolar Amerika Syarikat (AS) setakat ini tidak menjejaskan hasil dan perbelanjaan kerajaan meskipun harga makanan, terutamanya import benih dan baja menerima tempias berikutan kelemahan ringgit berbanding mata wang berkenaan.

Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata ringgit masih kekal positif berbanding mata wang pound Britain, yen Jepun, dolar Australia, yuan China dan rupiah Indonesia.

“Nasib baik pendedahan kita kepada hutang berdasarkan dolar AS jauh lebih rendah daripada sebelumnya dan seperti yang saya sebut, bayaran dolar AS ini termasuk hutang 1Malaysia Development Bhd (1MDB),” katanya pada Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat pada Selasa.

Sebelum itu, Datuk Ahmad Amzad Mohamed @ Hashim (PN-Kuala Terengganu) meminta kerajaan menyatakan kekuatan fiskal negara ekoran mata wang ringgit yang semakin lemah dan solusi bagi mengimbangi situasi itu.

Anwar berkata pengukuhan dolar AS berbanding ringgit didorong kenaikan kadar faedah di negara itu  berbanding Kadar Dasar Semalaman (OPR) Bank Negara Malaysia (BNM) yang kini berada pada 2.75 peratus.

Menjawab soalan tambahan Ahmad Amzad mengenai langkah Malaysia berhadapan kenaikan kadar faedah AS, Perdana Menteri berkata beliau yakin BNM akan mengambil langkah terbaik menangani perkara ini.

‘’Saya kira kawalan BNM mengambil kira semua faktor ini. Sebab itu dalam perjumpaan terakhir minggu lalu, mereka mengambil keputusan mengekalkan kadar faedah dan pada waktu yang sama dapat pertahankan kekuatan ringgit dan inflasi dalam negara kita. 

‘’Saya percaya BNM dalam menilai perkara ini juga mengambil kira inflasi yang sekarang ini belum meningkat dan oleh yang demikian masih dapat bertahan selain pada ketidakupayaan kita mengawal perkembangan di AS,’’ katanya. – Bernama 

Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika sesi soal jawab pada Mesyuarat Pertama Penggal Kedua Parlimen ke-15 di Bangunan Parlimen kelmarin. – Bernama
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Otai impi meluncur ombak hingga usia 100

FUJISAWA, JEPUN, 30 MAC – Seorang warga emas membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk melakukan pelbagai aktiviti lasak seperti meluncur ombak. Seiichi Sano mula meluangkan...
- Advertisment -