ANZ lepaskan saham di Asia

SYDNEY, 3 Jan – Bank ANZ hari ini bersetuju untuk menjual sahamnya dalam Bank Perdagangan Luar Bandar Shanghai dengan Aus$1.84 bilion (AS$1.32 bilion) berikutan dengan rancangannya untuk meneruskan rancangan melepaskan aset Asia sebagai sebahagian daripada penstrukturan semula.

Kumpulan Bank Australia dan New Zealand berkata penghantaran gergasi COSCO China dan Shanghai Sino-Poland Enterprise masing-masing akan mengambil 10 peratus daripada pegangan sebanyak 20 peratus. Langkah itu adalah sebahagian daripada bank memudahkan perniagaannya, telah mengumumkan jualan runcit pada bulan Oktober runcit dan pengurusan kekayaan di lima negara Asia untuk Singapura DBS.

“Seperti yang kita telah nyatakan sebelum ini, jualan mencerminkan strategi kami untuk memudahkan perniagaan kami dan meningkatkan kecekapan modal,” kata Timbalan Ketua Eksekutif ANZ, Graham Hodges.

“Jualan itu juga akan membolehkan kita untuk menumpukan sumber perniagaan perbankan institusi kami di Asia.”

Semua bank-bank besar di Australia yang berjuang terhadap kos pembiayaan yang lebih tinggi, margin faedah yang lebih rendah dan caj hutang yang semakin meningkat, dengan ANZ bertujuan untuk bukan sahaja mempunyai perniagaan yang lebih mudah tetapi menjadi lebih baik.

Ketika mengumumkan penjualan runcit dan pengurusan kekayaan di Singapura, Hong Kong, China, Taiwan dan Indonesia, ANZ berkata ia akan membolehkan ia untuk lebih memberi tumpuan kepada pelanggan korporat dan institusi di Asia. – AFP