Aplikasi ‘main kutu’ moden Mesir berkembang maju

KAHERAH – Rakyat Mesir yang sering kesuntukan wang tetapi enggan ke bank, telah lama bergantung kepada tradisi gameya atau main kutu bagi mendapatkan wang pada masa yang diperlukan, tetapi kini syarikat pemula teknologi sedang mengintai dan mengambil manfaat daripada tradisi lama itu.

Menavigasi aplikasi dengan orang yang tidak dikenali adalah ‘lebih mudah dan selamat’ daripada amalan bersemuka tradisional, kata seorang pengguna, Menna Shaarawi, 31.

“Saya menerima wang dalam akaun bank saya tanpa sebarang kelewatan dan saya tidak perlu mengejar orang untuk mendapatkan apa yang mereka hutangkan daripada saya. Ia sangat sempurna,” pengurus pemasaran itu memberitahu AFP tentang penggunaan aplikasi ElGameya (bermakna persatuan), yang semakin meraih populariti.

Dina Rabie, seorang ahli ekonomi dan pensyarah di University British di Mesir, menjelaskan gameya adalah ‘lebih daripada norma sosial’ di negara di mana amalan itu bermula sekurang-kurangnya pada permulaan abad ke-20.

Sistem koperasi itu membolehkan orang ramai menyimpan dan meminjam wang di bahagian dunia yang popular, termasuk Afrika dan Amerika Latin. Pengguna meletakkan jumlah yang sama setiap bulan dalam simpanan dan bergilir-gilir menerima jumlah yang telah terkumpul.

Kelihatan beberapa orang kakitangan ‘al-Gameya’ membuat perbincangan. – AFP

Secara purata, gameya bertahan antara lima dan 20 bulan dan tidak terhad kepada kelas ekonomi tertentu, kata Rabie.

Hampir 30 peratus daripada 102 juta penduduk Mesir hidup di bawah paras kemiskinan, menurut statistik. Kurang daripada satu pertiga rakyat Mesir mempunyai akaun bank, menurut laporan Bank Dunia 2017.

Gameya sering terbentuk dalam kalangan saudara atau rakan sekerja yang menghadapi masalah kewangan. Beroperasi di luar batasan sektor perbankan formal, ia berfungsi dengan baik terutamanya untuk pasangan muda yang menabung untuk perkahwinan atau kecemasan kesihatan yang memerlukan bayaran yang tinggi.

Langkah mudah

Ahmed Mahmoud, 28, yang mengasaskan aplikasi ElGameya pada 2019, berkata: “Dalam tiga langkah mudah, kami menyingkirkan kerumitan logistik” yang datang dengan cara lama melakukan sesuatu.

Ahmed Wadi, pencipta aplikasi MoneyFellows yang popular, bersetuju transaksi dalam talian adalah mudah. Aplikasinya mempunyai kira-kira 173,000 pengguna yang menyumbang antara AS$30 hingga puluhan ribu setiap bulan.

Seorang pengguna, Ashraf Salah dari bandar selatan Qena, berkata dia agak sangsi pada mulanya.

Salah berkata dia menyukai kerahsiaan yang diberikan oleh aplikasi itu, tidak seperti kaedah tradisional yang ‘memalukan’ di mana semua orang tahu berapa banyak yang anda masukkan ke dalam simpanan.

Mahmoud, dari ElGameya, berpendapat aplikasinya menyumbang kepada ‘kemasukan kewangan’, satu inisiatif yang disokong oleh pihak berkuasa untuk menyepadukan kewangan rakyat Mesir ke dalam ekonomi formal.

Bank Pusat Mesir bekerjasama dengan kedua-dua aplikasi untuk menggabungkan simpanan rakyat Mesir, mengalihkan mereka daripada ekonomi bayangan kepada persekitaran yang lebih formal. MoneyFellows berjaya mengumpul AS$4 juta tahun lepas daripada firma modal teroka untuk mengembangkan jejak digitalnya. – AFP