Aplikasi penghantaran makanan penyelamat wabak

NEW YORK, 10 OKT – Perkhidmatan penghantaran makanan menjadi pen-ting semasa pandemik COVID-19, ketika berjuta-juta orang Amerika berada dalam perintah berkurung dan restoran ditutup kepada pengunjung.

Namun sejak kebelakangan ini platform itu dikritik, dengan ahli politik berusaha untuk mengatur industri dan pemilik restoran menuduh DoorDash, Grubhub dan Uber Eats melakukan pemuatan percuma dan mereka mencari kaedah untuk melakukannya tanpa mereka.

Dalam sembilan bulan pertama tahun ini, DoorDash telah memperoleh 1 bilion tempahan, kebanyakan darinya di AS, di mana syarikat itu merupakan pe-neraju pasaran.

Tetapi Mathieu Palombino, pengasas rantaian pizza Motorino yang berpangkalan di New York, mengelar peningkatan yang diberikan oleh aplikasi penghantaran sebagai ‘ilusi besar’ kerana lebih banyak pesanan tidak memberikan keuntungan lebih besar ke restoran.

“Apabila awda menerima tiga puluh atau empat puluh pesanan sehari, awda pasti gembira. Tetapi masalahnya ialah ia tidak akan menghasilkan keuntung-an,” beritahu Palombino kepada AFP.

Perkhidmatan penghantaran makanan menjadi penting semasa pandemik COVID-19, ketika berjuta-juta orang Amerika berada dalam perintah berkurung dan restoran ditutup kepada pengunjung. – AFP

Perkhidmatan penghantaran makanan dapat mengubah bayaran restoran hingga 30 peratus dari bil makanan, menurut laman sesawang mereka.

Untuk mengatasi masalah itu, dewan bandar raya New York telah meluluskan undang-undang yang membatasi harga penghantaran pihak ketiga sebanyak 15 peratus.

Perkhidmatan penghantaran makanan gergasi telah mencabar undang-undang tersebut di mahkamah dan beberapa penganalisis bersetuju dengan pendapat mereka.

“Kami percaya DoorDash akan mempunyai kes undang-undang yang kuat terhadap had yuran tetap,” kata Bank Amerika dalam catatan penyelidikan bulan lalu.

DoorDash, Grubhub dan Uber Eats berpendapat bahawa restoran bebas untuk merundingkan hal pembayaran dengan platform penghantaran.

Syarikat penghantaran gergasi juga mengatakan mereka telah membuat pelaburan yang besar semasa pandemik COVID-19 menyebabkan berjuta-juta pelanggan untuk menyertai memesan makanan dalam talian.

DoorDash juga mengatakan bahawa restoran yang menggunakan platformnya semasa pandemik COVID-19 mempunyai kadar ketahanan lapan kali lebih tinggi daripada purata industri. Syarikat itu juga mengatakan bahawa sebelum undang-undang diluluskan, ia sudah menawarkan formula yuran 15 peratus.

Di mahkamah, platform itu berpendapat had tersebut akan memicu bayaran lebih tinggi untuk pengguna. – AFP