Aplikasi YouTube dilancarkan di Fire TV

CALIFORNIA, 19 April – Amazon dan Google telah mengumumkan bahawa pada bulan akan datang, kedua-dua buah syarikat akan melancarkan aplikasi YouTube rasmi pada peranti Amazon Fire TV dan TV pintar Edisi Fire TV.

Selain YouTube, satu aplikasi Prime Video juga akan dapat penstriman ke peranti Chromecast dan peranti terbina dalam Chromecast. Prime Video akan disediakan secara meluas merentasi rakan peranti Android TV, dan di aplikasi YouTube TV dan YouTube Kids akan juga disalurkan ke Fire TV pada lewat tahun ini.

Aplikasi YouTube perdana itu akan menjadi cara paling mudah bagi pengguna untuk menonton kesemua kandungan YouTube kegemaran mereka di Fire TV.

Pengguna akan dapat log masuk ke akaun YouTube mereka yang sedia ada, mengakses kandungan penuh perpustakaan mereka, dan memainkan video dalam 4K HDR pada 60 fps pada peranti yang disokong.

Di samping itu, aplikasi YouTube TV dan YouTube Kids kendiri akan juga dilancarkan pada tahun ini pada peranti Fire TV dan TV pintar Edisi Fire TV jika tersedia.

Tetamu semasa menghadiri Preview Media Pemasangan ‘Fast Forward To The Future’ di Amazon Fire TV di San Diego, California. Amazon dan Google telah bersetuju untuk membolehkan aplikasi media streaming pada platform mereka. – AFP

Pengguna Chromecast dan terbina dalam Chromecast, bersama-sama dengan pengguna Android TV, akan mempunyai akses yang mudah kepada katalog Prime Video termasuk musim terbaru bagi Karya Asal Amazon seperti The Marvelous Mrs. Maisel, Hanna, Homecoming, Bosch, Catastropheand The Grand Tour, bersama dengan filem Karya Asal Amazon seperti Guava Island karya Donald Glover, dan filem yang dicalonkan oleh Anugerah Akademi seperti The Big Sick dan Cold War.

Prime Video menawarkan kepada pengguna ciri-ciri eksklusif seperti X-Ray serta akses kepada tajuk-tajuk 4K yang disertakan dengan Prime tanpa dikenakan sebarang kos tambahan.

Dengan Prime Video pengguna juga boleh menyewa atau membeli tajuk atau memilih lebih daripada 150 Saluran Prime Video termasuk Showtime, HBO, CBS All-Access, Cinemax dan STARZ. – Bernama