Friday, December 1, 2023
24.9 C
Brunei

  -

  Apple bayar AS$25 juta, selesaikan dakwaan amalan diskriminasi pengambilan pekerja

  CUPERTINO, 10 NOV – Apple telah bersetuju untuk membayar AS$25 juta untuk menyelesaikan dakwaan bahawa ia terlibat dalam corak amalan pengambilan pekerja yang diskriminasi apabila mengisi beberapa pekerjaannya pada 2018 dan 2019.

  Perjanjian itu diumumkan kelmarin menyelesaikan siasatan yang panjang oleh Jabatan Kehakiman terhadap dakwaan pelanggaran Akta Imigresen dan Kewarganegaraan.

  Pengawal selia persekutuan berkata siasatan yang bermula pada 2019 menentukan bahawa amalan pengambilan pekerja Apple mendiskriminasikan calon AS untuk pekerjaan yang diberikan kepada beberapa pekerja pendatang yang ingin diberikan status pemastautin tetap di negara itu. Dalam beberapa keadaan, Apple turut mendiskriminasikan penduduk bukan AS, menurut penyelesaian itu.

  Apple menafikan sekeras-kerasnya sebarang salah laku dalam penyelesaian tujuh muka surat rasmi mempertahankan rekod pengambilan pekerjanya dalam satu kenyataan kepada The Associated Press.

  “Apple dengan bangganya menggaji lebih daripada 90,000 orang di Amerika Syarikat dan terus melabur di seluruh negara, mewujudkan berjuta-juta pekerjaan,” kata syarikat Cupertino, California itu. “Apabila kami menyedari kami secara tidak sengaja tidak mengikuti piawaian DOJ, kami bersetuju untuk penyelesaian menangani kebimbangan mereka.”

  AS$25 juta mewakili jumlah kecil untuk Apple, yang menjana pendapatan AS$383 bilion pada tahun fiskal terakhirnya yang berakhir pada 30 September. Kebanyakan jumlah penyelesaian, AS$18.25 juta akan disalurkan ke dalam dana untuk membayar pampasan kepada mangsa diskriminasi yang didakwa Apple. Wang selebihnya meliputi denda yang dibayar oleh Apple untuk amalan pengambilan pekerjanya dalam tempoh masa yang diliputi dalam penyelesaian. – AP

  Apple telah bersetuju untuk membayar AS$25 juta untuk menyelesaikan dakwaan bahawa ia terlibat dalam corak amalan pengambilan pekerja yang diskriminasi apabila mengisi beberapa pekerjaannya pada 2018 dan 2019. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...